Bemutatták a Szent Márton-emlékévet Rómában

Szent Márton magyar és nem francia szent, amint ezt sokan Európában gondolják - hangsúlyozta Habsburg-Lotharingiai Eduard magyar szentszéki nagykövet a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hétfőn a Római Magyar Akadémián (RMA) rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyen bemutatták egyebek között a magyarországi Szent Márton-emlékévet és a külföldi megemlékezések programjait.

Habsburg-Lotharingiai Eduard az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Szent Márton “az egységes Európa előfutára, annak az Európának, amely Szent Márton korában a keresztény Európát jelentett és az irgalmasságra épült”.  Hozzátette: Magyarország védőszentjének, Szent Mártonnak az emlékéve szorosan kötődik a Ferenc pápa által az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentévhez.

Pierre-Yves Fux svájci szentszéki nagykövet felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország és Franciaország között számos más európai országban és térségben tisztelik Szent Mártont. Emlékeztetett arra, hogy a Vatikánban pénteken esküt tett új svájci gárdisták is Szent Márton oltalmazását kérték. Szent Márton “nem csak a hívőkhöz, minden európaihoz szól” – jelentette ki Pierre-Yves Fux. Személyes élményként beszámolt arról is, hogyan járta be a Magyarországot Franciaországgal összekötő kétezerötszáz kilométer hosszú Szent Márton-zarándokút nagy részét.

Paul Poupard bíboros, a vatikáni Kultúra Pápai Tanácsának nyugalmazott elnöke “Európa életet adó gyökerének” nevezte Szent Mártont. A találkozón képviseltette magát az Európa Tanács és az olasz püspöki kar (Cei) is. Bemutatták a Magyar Postának a Szent Márton-emlékévre kiadott bélyegét.

A május 9-i Európa-napon rendezett kerekasztal-beszélgetésen bejelentették, hogy a Szentszéknél akkreditált európai diplomáciai testület csatlakozik Ferenc pápához, aki Szent Márton idei ünnepnapja alkalmából, november 11. és 13. között a Vatikánba várja Európa hajléktalanjait. A szentszéki diplomaták részt kívánnak venni az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentévben Rómába zarándokló hajléktalanok fogadásában és segítésében.

Köztudott, hogy Ferenc pápa szorosan kötődik Szent Márton alakjához, aki az argentínai Buenos Aires-i egyházmegye védőszentje. A Vatikánba látogató állam- és kormányfőknek Ferenc pápa Szent Márton-érmet szokott adományozni, amely azt a jelenetet ábrázolja, amikor a pogány római katonából lett szent félbevágott köpenyét egy koldus vállára teríti.