A telefonjukon nézték, ahogy leég a házuk

Akár meg is duplázódhat az erdőtűz nagysága Kanadában. Szakemberek azt mondják: ha rövid időn belül nem kezd el esni az eső, lehet, hogy a tüzet hetekig nem lehet majd eloltani. Több ezer épület és több ezer hektárnyi erdő vált már a lángok martalékává. Folyamatosan menekítik ki az embereket.

Helikopterekből oltják a tüzet a kanadai Fort McMurray kivezető útjai mellett, hogy az emberek biztonságosan el tudják hagyni a várost, ahol több napja tombol a tűz.

A kanadai kormány teherautókat, buszokat és helikoptereket küldött a városba, hogy minél több embert lehessen rövid idő alatt evakuálni. 88 ezer embernek kell elhagynia a várost.

Napok óta elképesztő dugók vannak az utakon, a rengeteg jármű csak lépésben tud haladni. Ráadásul az araszoló konvojok mozgását időnként meg kell állítani, mert 60 méter magas lánggal ég az erdő az út mentén. Nyolcezer embert légi úton szállítanak el, mert ők másként már nem tudnak kijutni az égő városból.

A várost más-más útvonalon elhagyó családtagok, rokonok a befogadó központokban találkoznak össze.

Élőben látták, ahogy porrá ég a házuk

Az M1 bemutatott egy felvételt, amelyet egy családi ház nappalijában elhelyezett biztonsági kamera rögzített. A pusztulás minden pillanatát telefonjukon nézték végig a tulajdonosok. A család mindössze 20 perccel azelőtt hagyta el otthonát, hogy a tűz odaért volna. A felvételeken az is látszik, hogy a nappali körülbelül 2 perc alatt égett le.

Ez egy extrém nagyságú tűz, a következő két napban bármi megtörténhet, csak az biztos, hogy a tűz észak-kelet felé terjed tovább – mondja a mentés egyik koordinátora.

A hatóságok azt állítják, rövid időn belül megduplázódhat az eddig is elképesztő nagyságú, mintegy másfél Budapestnyi területen tomboló erdőtűz.

A kimenekítettek tízezrei nem reménykedhetnek abban, hogy hamar visszatérhetnek otthonukba. A lángok olyan mértékű pusztítást végeztek, hogy valószínűleg csak hosszú idő után vagy egyáltalán nem térhetnek haza.

Ráadásul az erdőtűz Alberta tartomány gazdag kőolajlelőhelyén tombol. Most a térség összes olajkitermelőjében leállították a munkát.

Szakértők szerint ha a rövid időn belül nem kezd el esni az eső – márpedig erre kevés az esély – az erdőtűz hetekig éghet és most még megbecsülhetetlen anyagi kárt okozhat a tartományban.