Tóbiás: félelmet akar kelteni a kormány a Körmenden történtek miatt

Az MSZP elnök-frakcióvezetője manipulatív, politikai szándékok által vezérelt félelemkeltésnek tartja a kormány körmendi esettel kapcsolatos kommunikációját.

Tóbiás József pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: normális országban a miniszterelnök és helyettese először tájékozódik, utána szólal meg. Hagyni kellene, hogy a rendőrég végezze a munkáját – tette hozzá.

Közölte, a kormánynak nem az a dolga, hogy elterelje a figyelmet a valódi Magyarország problémáiról.

Értékelése szerint az emberek félnek a létbizonytalanságtól, és a kormány erre a félelemre játszik rá tudatos és manipulatív kormányzati cselekvéssel.

Örülne annak – mondta -, ha a miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanilyen vehemenciával beszélne a Kelenföldön, valamint a Keszthelyen megerőszakolt fiatal lány ügyéről.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József elmondta, “nem a menekültek döntik el”, hol vannak a menekülttáborok, hanem a kormány. A befogadóállomások lehetnének a városon kívül, és lehetnének zártak – közölte, azt firtatva: miért zártak be táborokat, miközben egy másik településen sátortáborban helyezik el a menekülteket.

Tóbiás József szólt arról, hogy jogilag és politikailag is minden feltétel adott ahhoz, hogy egyszerre tartsák a voksolást a kormány és az ellenzéki népszavazási kezdeményezésekről.

Szerinte az, hogy a kormány elzárkózik attól, hogy “egy lapon és egy napon” tartsák a népszavazásokat, azt jelenti, hogy fél.

A Fidesz fél attól, hogy kiderül, a manipulatív, a saját hatalma bebetonozásáról szóló népszavazási kérdés alulmarad a valódi Magyarország kérdéseivel szemben – értékelte.

Jelezte, most az Országgyűlésnél van a döntés joga, hogy a kvótareferendum elrendeléséről szóló országgyűlési határozatot kiegészít-e az állami földek eladásának tilalmáról és az állami cégek vezetőinek bérplafonjáról szóló kezdeményezésekkel.

Szerinte az ötmilliárd forintnak – amennyibe kerül egy népszavazás megszervezése – lenne helye, azt a gyermekekre kellene fordítani ahelyett, hogy két népszavazást tartanak.

Egy kérdésre a pártelnök a szociális temetkezés megszüntetése mellett érvelt annak elhalasztása helyett. Már akkor bornírt ötlet volt, amikor kitalálták; segíteni kell a családokat, de nem úgy, hogy maguk végezzék a temetés – közölte.