Pontosan így ugorhat a jogsi

Az engedély nélkül taxizók szigorú szankciókra számíthatnak, akit kétszer elkapnak, hogy jogosulatlanul szállít utast, az akár rögtön 18 büntetőpontot kaphat, ami miatt bevonják a jogosítványát.

A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat. Április végén döntöttek úgy, hogy elfogadják azt a kormányrendeletet, amely több másikat is, és számos törvényt is módosít.

Az engedély nélkül taxizók 9 büntetőpontot kaphatnak

A javasolt egyik szigorítás lényege, hogy 9 büntetőponttal sújtják azokat a járművezetőket, akik engedély nélkül taxiznak. Ismételt szabálysértés esetén újabb 9 büntetőpont jár, ez pedig automatikusan maga után vonja a jogosítvány bevonását legalább hat hónapra. A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy három évre is levehetnék a rendszámát annak, akit ismételten tiltott taxizáson kapnak.

Tavaly 786-an érték el a felső határt

A kiszabható előéleti pontok 2011. óta nem változtak – tájékoztatta a hirado.hu-t a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). A jelenlegi szabályozás szerint, ha a járművezető előéleti pontjainak a száma eléri vagy meghaladja a 18-at, a KEKKH három napon belül értesíti az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási(fővárosi kerületi) hivatalát, amely nyolc napon belül egy határozattal elrendeli a jogosítvány felfüggesztést fél évre.

Tavaly 786-an érték el a 18 pontos határt, ezért esetükben kiküldték a tájékoztatót az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) intézményeinek.

Rendőrségi ellenőrzés (MTI Fotó: Büki László)

Rendőrségi ellenőrzés (MTI Fotó: Büki László)

Természetesen a jogosítvány bevonására vonatkozó döntés ellen a határozatban ismertetett jogorvoslattal lehet élni, de a 2000. évi CXXVIII. törvény alapján nincs lehetőség a vezetői engedély visszavonását elrendelő határozat méltányossági eljárásban történő módosítására vagy visszavonására.

Önkéntes utánképzéssel csökkentheti a büntetőpontokat

A KEKKH abban az esetben, ha valaki elérte a 13 büntetőpontot, küld egy tájékoztatást a járművezető részére, amiben felhívja a figyelmét az önkéntes utánképzés lehetőségére, illetve tájékoztatja a sofőrt, hogy milyen következményekkel jár, ha eléri a felső ponthatárt.

Évente egyszer ingyenes a pontok lekérdezése

Ezen kívül mindenki évente egyszer díjmenetesen kérhet tájékoztatást a pontjairól. Ehhez egy aláírt kérelmet kell benyújtani KEKKH-hez, amiben szerepel a járművezető neve, a születési helye és ideje, valamint az anyja neve. Ezt be lehet vinni személyesen a 1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112. szám alá, vagy  el lehet küldeni postai úton a 1097 Budapest, Vaskapu u. 30/B postacímre, vagy a kozlekedesi.foosztaly@kekkh.gov.hu elektronikus levélcímre – tájékoztatott a KEKKH.

A többi esetben 1250 forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében lehet tájékoztatást kérni az előéleti pontokról.

3 év az elévülési idő

A pontok elévülési ideje a jogerőtől számított 3 év. Ha valaki közel áll ahhoz, hogy elérje a 18 büntetőpontot, akkor érdemes önkéntes utánképzésen részt venni. Ennek az igazolásával 13 pontig 9 ponttal, 14 és 17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni – írta a KEKKH.

Halmozódhatnak a pontok

Ha valaki egy alkalommal követ el egyszerre több, a pontrendszer hatálya alá tartozó szabálysértést, például nem köti be a biztonsági övet és a megengedettnél gyorsabban is hajt, akkor nem külön-külön pontozzák, hanem halmazati pontszámítást alkalmaznak az esetében.

A legnagyobb büntetőpont a pontrendszer hatálya alá tartozó bűncselekményekért jár, 11 pont például közúti veszélyeztetésért, segítségnyújtás elmulasztásáért, ittas vezetésért vagy cserbenhagyásért.