Felmentő ítélet született az első kölni perben

Bizonyíték hiánya miatt a szexuális kényszerítés vádja alól felmentette a kölni városi bíróság pénteken azt az algériai férfit, akit elsőként vádoltak meg szexuális bűncselekménnyel a németországi nagyvárosban szilveszterkor nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban.

Lopás és orgazdaság miatt ugyanakkor hat hónapi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a 26 éves vádlottat, és 23 éves testvérét is, akit vagyon elleni bűncselekményekkel vádoltak meg.
Helyszíni beszámolók szerint a tanúk padjára szólított áldozat hosszan tanulmányozta a vádlottat és testvérét, majd nemmel válaszolt a bíró azon kérdésére, hogy tudja-e azonosítani támadóját vagy támadóit a tárgyalóteremben.
A beszámolók szerint az elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete után az ügyész úgy nyilatkozott: a továbbiakban nem tudják fenntartani a szexuális bűncselekmény vádját.

A kölni pályaudvar szilveszterkor Fotó: EPA

A kölni pályaudvar szilveszterkor
Fotó: EPA

A két algériai férfit még januárban vették őrizetbe a Köln melletti Kerpenben egy menedékkérőket befogadó állomáson. A bizonyítottnak talált bűncselekményekért akár pénzbüntetést is kaphattak volna szabadságvesztés helyett, de ezt a bíró nem találta elég súlyosnak.
“Aki Németországa jön, menedékjogot kér és bűnözni kezd, annak meg kell mutatni, hogy ez így nem megy” – indokolta döntését Frank Altpeter bíró.
Hozzátette: tekintetbe vette, hogy a vádlottak korábban nem követtek el bűncselekményt és első alkalommal kerültek őrizetbe, legalábbis Németországban, ezért nem letöltendő, hanem felfüggesztett büntetést kapnak.

Az elítéltek ennek ellenére nem kerülnek szabad lábra, mert kitoloncolási őrizetben is vannak.
Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen történtek nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások és rablások. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.