Autókat zúznak össze a tomboló vadkecskék

Élelmet kereső vadkecskék tartják rettegésben egy nyugat-ausztráliai kisváros lakóit.

A mindössze háromezer fős Kambaldát elárasztó több mint 250 kecske megrongálja az autókat, megdézsmálja a veteményeseket és hálószobaként használja az utcákat. A városlakók már több ízben is panaszt emeltek a helyi tanácsnál a területet nagyjából egy hónapja megszállva tartó állatok miatt.

Illusztráció. (MTI/Oláh Tibor)

Malcolm Cullen helyi illetékes szerint az elmúlt napokban még több vadkecskét észleltek Kambalda környékén és az új jövevények is megszállták a városlakók kertjeit, akadályozzák a forgalmat.

Cullen szerint a kérődzőket évtizedekkel ezelőtt telepítették be az aranybányák területére, hogy hús- és tejforrást biztosítsanak a bányászoknak, ám az állatok jelentős része megszökött és a vadonban kezdett új életet.

A kecskék általában távol maradnak a városoktól, ám a vadon élő kutyák és a táplálékhiány a jelek szerint arra sarkallta őket, hogy Kambaldában keressenek menedéket.

Cullen szerint a térségnek nincs elegendő erőforrása a probléma megoldásához, a lőfegyverek használata pedig tilos. A helyi gazdák csapdákat fognak kihelyezni, és amennyiben a probléma nem szűnik meg, akkor a városi tanács két-három hónapon belül összeül, hogy kiértékelje a helyzetet.