15 százalékos béremelés a Tescónál

Jelentős, átlagosan 15 százalékos béremelés lesz július 1-jétől a Tesco áruházakban, amelynek révén a jelenleg szakmunkás bérminimumért (129 000 forint) foglalkoztatott munkavállalók bére országszerte 143 700 forintra emelkedik majd - jelentette be a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke Budapesten a bérrendezést lezáró utolsó tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

Jelentős, átlagosan 15 százalékos béremelés lesz július 1-jétől a Tesco áruházakban, ennek köszönhetően a szakmunkás bérminimumért foglalkoztatott munkavállalók bére országszerte 143 700 forintra emelkedik a mostani 129 000 forintról – jelentette be a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke Budapesten a bérrendezést lezáró utolsó tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

Sáling József kiemelte, minden munkavállaló legalább 11 és legfeljebb 24 százalék közötti béremelésben részesül.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Tesco hangsúlyozta: az idén közel 3,5 milliárd forintot, a tavalyi összeg három és félszeresét fordítja a cég a kiskereskedelmi dolgozók versenyképesebb jövedelmének biztosítására. A Tesco számára fontos a munkavállalók hűsége, ezért júliustól az új belépők kezdő bérét 6 hónap munkaviszony után 8 százalékkal megemelik – ismertették.

A KASZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a júliusban induló bérfejlesztés a Tesco bolthálózatának és a nagy raktárainak összes, nem vezető beosztású munkavállalójára (több mint 14 000 dolgozó) kiterjed.

Sáling József elmondta, a cég 3 bérzónára osztotta az országot, a zónák között pedig a fizetésemelést követően is 8-8 százalék lesz a bérkülönbség. Azonban a cég által megállapított garantált bérminimumot – 143 700 forint – mindenütt az országban megkapják majd a dolgozók. Nem lesz olyan teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló július 1-je után a Tescónál, akinek a keresete ne érné el ezt az értéket – hangsúlyozta.

Története eddigi legnagyobb átszervezésébe kezd a Tesco

A bérfejlesztést a Tescónál dolgozó munkavállalókat képviselő másik szakszervezet a Kereskedelmi Alkalmazottak Független Szakszervezete is elfogadta – tette hozzá a KASZ elnöke. A KASZ a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló érdekeit képviseli,a Tescóban létrejött alapszervezete 2700 tagból áll.

Pálinkás Zsolt, a Tesco vezetője pedig az Indexnek azt mondta, története eddigi legnagyobb átszervezésébe kezd a magyarországi áruházlánc, az összes hipermarketben csak egyetlen vezetői szint marad a mostani három helyett. Most kezdik a tárgyalásokat az érintettekkel, mindenkinek fel fognak ajánlani új pozíciókat, hogy hány ember marad állás nélkül, még nem lehet megmondani.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Tesco Global Áruházak Zrt. nettó árbevétele a 2014-2015-ös lezárt üzleti évben 609,7 milliárd forint volt, 8,9 milliárd forinttal haladta meg az előző év eredményét. Adózás után a cég 2014-ben több mint 68 milliárd forint veszteséggel zárt, ez 24,9 milliárd forinttal haladta meg a cég 2013-as lezárt üzleti évben elért adózás utáni veszteségét.