Leleplezheti, mit tud a Google személy szerint Önről

Sokak szerint túlzottan is sokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy állítása szerint minden adat előhalászható, amit csak gyűjt és nyilvántart rólunk.

Számos hasznos és ingyenes szolgáltatást kapunk a Google-tól: köztük Gmailt, Drive felhőtárhelyet, Youtube-ot, Térképet, navigációt, felsorolni sok lenne – cserébe évekre visszamenően minden kattintásunkról, korunkról, telefonszámunkról, érdeklődési körünkről, tartózkodási helyünkről is adatokat rögzít rólunk. Hogy a hirdetők minél pontosabban ahhoz juttathassák el pontosan azt a reklámot, akit érdekelhet. Meg egyáltalán.

Van viszont egy kevéssé ismert oldal, ahol mindennek utánanézhetünk, sőt törölhetünk. Íme.

Miután bejelentkeztünk a Google fiókunkba, írjuk a böngésző egy másik ablakába (idézőjelek nélkül), hogy „https://history.google.com/history”, vagy egyszerűen kattintsunk ide. Ezen az oldalon megtaláljuk összes (?) nyilvántartott, adatbázisban rögzített tevékenységünket.

Google History

Az oldalon először lefelé görgetve találunk végtelen, több estét betöltő mennyiségű információt – csak kattintsunk bátran újra és újra a „Több információ” gombra. Itt, ha roppant nehézkesen is, de törölni lehet az adatokat. A Google nem igazán szereti, ha törlünk, ezért több érvet is felhoz az információk megtartására.

Ezután kattintsunk a bal felső sarokban látható három vízszintes vonalra, a „hamburger menüre”. Az alábbi linkek nyílnak meg: bennük további adattömegekkel.

Google tevekenysegek

A helyelőzményekben láthatjuk, mikor merre jártunk. Így fest például a mai munkába közlekedés a keresőóriás nyilvántartásában:

Google itt jartam ma

Akit zavar az adatok rögzítése, törölhet. Szabályozhatjuk, hogy milyen hirdetéseket akarunk látni, miket nem. De azért ne nagyon csodálkozzunk, ha az alábbi képen láthatóan régen kikapcsoltuk az állítólag nekünk hasznos hirdetéseket, s valami rejtélyes módon továbbra is túl gyakran a beírt kereséseknek megfelelő reklámok bukkannak fel a meglátogatott oldalakon.

Google hirdetesek kikapcsolva

Nem csak módosíthatunk, törölhetünk ezeken az oldalakon és aloldalaikon, hanem le is tölthetjük az összes rólunk tárolt adatot: így talán újra meg lesz például annak a kedvenc háziállatnak a fotója, melynek képét már elvesztettük.

A Google figyelmeztetni fog bennünket, hogy a ránk vonatkozó anyag összeállítása órákig, vagy napokig tarthat, s akkor majd e-mailben kapunk értesítést az elkészültéről. Ne lepődjünk meg, ha a tömörített fájl mérete több GB lesz.