Bartók-maraton a miskolci operafesztiválon

Bartók Béla három színpadi műve - A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára - hallható június 11-én a Bartók-maratonon a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon.

A darabokban azon túl, hogy a női és férfi viszonyról szólnak, az a közös, hogy az emberi kapcsolatok kettősségére világítanak rá – mondta el M. Tóth Géza, a Bartók-maraton rendezője a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, a karmester Okszana Linyiv, a díszlet- és jelmeztervező Zeke Edit, a koreográfus Kozma Attila.

Mandarin szerepét alakító Stefan Mester (j) és a lány szerepét alakító Laura Cristea (b), a Nagyszebeni Balettszínház művészei egy jelenetet adnak elő Bartók Béla A csodálatos mandarin című balettjéből a Bartók Plusz Operafesztiválon a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 14-én este. A darabot Oleg Danovski koreografálta. MTI Fotó: Vajda János

A rendező rámutatott: a középen található játszótér, amelyet a nézők körbevesznek, nem idegen a bartóki szándéktól. Klasszikus, hatalmas, zárt díszletelemeket itt nem lehet elképzelni, ellenben mindenkinek van rálátása a színpadra – fűzte hozzá.

A felületet homok borítja majd, amely érdekes közeget tud biztosítani a tánchoz és a látványhoz. A látvány másik alapeleme az alulról jövő fény, így jelenik meg többek között a híd, másik esetben pedig egy elválasztó vonal. “Nagyon kevés eszközzel szeretnénk nagy változatosságot kínálni” – hangsúlyozta, hozzátéve: olyan módon is a stílusegység megteremtésére törekszenek, hogy közben több projektorral – az első pillanattól az utolsóig – vetítenek a földfelületre, mintha a homok élne, változna, színeződne, nyirkosodna.

Molnár Júlia (j) Judit és Szilágyi János (b) Kékszakállú szerepében Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának előadásán, a Bartók Plusz Operafesztiválon, a Miskolci Nemzeti Színházban 2015. június 13-án. Az operát a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékában, Szinetár Miklós rendezésében mutatták be. MTI Fotó: Vajda János

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, hogy A fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin, majd A kékszakállú herceg vára hangzik el, végül az estet ismét A fából faragott királyfi előadása zárja. A szünetekkel mintegy 5 órásra tervezik a maratont. Hozzátette: a produkciónak otthont adó Jégcsarnokban a zenekar olyan kiállásban jelenik meg, ahogy azt Bartók megírta.

A Gárdonyi Géza Színház tánctagozata, a GG Tánc Eger társulat művészei egy jelenetet adnak elő Bartók Béla A fából faragott királyfi című operájából készült táncjátékból a Bartók Plusz Operafesztiválon a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. június 14-én este. A darabot Topolánszky Tamás rendezte. MTI Fotó: Vajda János

A fesztiváligazgató kiemelte: a Bartók-év zászlóshajója az operafesztivál, benne ez a produkció. Mint mondta, “a bartóki teljességre törekvés és ez a hihetetlen magas színvonalú trilógia – még ha ő nem is annak szánta – az emberi életnek olyan teljességét öleli át, hogy alkotó legyen a talpán, aki ellenáll a kísértésnek.”

A miskolci operafesztivál június 10. és 19. között várja az érdeklődőket a koncerteken túl előadásokkal, konferenciával és ősbemutatóval is.