Az orosz büntetés-végrehajtás garanciát vár Kijevtől, hogy Szavcsenko letölti büntetését

Az FSZIN, az orosz szövetségi börtönhatóságok sajtószolgálatának szerdai közleménye szerint megkezdődött a kiadatásról szóló döntéshez szükséges dokumentumok összeállítása, de azokat a szolgálat csak akkor juttatja el az ügyben illetékes orosz bírósághoz, ha a kijevi igazságügyi tárca szavatolja a kiszabott ítélet maradéktalan végrehajtását.

Az oroszországi Donyeck városi bírósága március 22-én két orosz televíziós újságíró halálában való bűnrészessége és tiltott határátlépés miatt ítélte el Szavcsenkót.  Mark Fejgin, az elítélt ügyvédje április végén úgy nyilatkozott, hogy Szavcsenko kiadatási eljárása megkezdődött, az ugyanakkor eltarthat egy-két hónapig.

Nagyija Szavcsenko ukrán katonai pilótanő üvegfalú ketrecben az oroszországi Donyeck városi bíróságának tárgyalótermében perének ítélethirdetésén 2016. március 21-én. Az orosz hatóságok is tudni szeretnék, mi lesz hazatérése után. MTI/EPA Fotó

Korábban Ukrajna az elítélt személyek kiadatásáról rendelkező 1983-as konvenció alapján kérte Moszkvától azokat a dokumentumokat, amelyek alapján megvizsgálja, hogyan tölthetné le büntetését Nagyija Szavcsenko a hazájában.

Az orosz igazságügyi minisztérium szerint a pilótanő átadásához szükség van egy ukrán bírósági döntésre, továbbá Szavcsenko ítéletét összhangba kell hozni az ukrán törvényekkel, majd egy orosz bíróságnak kell döntenie a kiadatásról. Petro Porosenko ukrán elnök korábban azt ajánlotta Moszkvának, hogy cseréljék ki a pilótanőt az orosz felderítés feltételezett két tagjára, akiket Kijevben ítéltek el.

Orosz tévések haláláért tartják felelősnek

A 34 éves Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont tagadta ezt.