Még változhat az elutasított migránsok után fizetendő összeg

A Financial Times szerint Brüsszelben már kitalálták, hogyan „büntessék meg” azokat a tagállamokat, amelyek nem vesznek részt az eddig elfogadott kvóta-rendszerben. A hírek 250 ezer euróról szólnak minden egyes be nem fogadott ember után.

Baraczka Eszter brüsszeli tudósító az M1 Ma este című műsorában azt mondta: egyelőre csak kiszivárgott hírekről van szó, s ezek között szerepel, hogy az Európai Bizottság úgy büntetné azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók a menekültek befogadására, hogy minden egyes elutasított migráns után 250 ezer eurót kellene fizetniük.

Az is sejthető, hogy ez az összeg még nem kőbe vésett, egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztségviselő szerint a következő napok, hetek vitái során még változhat.

Az Európai Bizottság állítólag ragaszkodna ahhoz, hogy a dolog szankciójellege megmaradjon, másrészt pedig az összeg nagyságrendje euróban százezres legyen, tehát elég magas ahhoz, hogy a tagállamok kedvét elvegye az elutasítástól.

A Financial Times megjegyzi, hogy egyes országokban – amelyek készek a közös teherviselésre, de a menekültek befogadását mereven elutasítják – akár kedvező fogadtatásra is találhat a javaslat. A lap Magyarországot és Lengyelországot említi, és hozzáteszi, ezek a tagállamok valószínűleg aránytalannak fogják tartani az összeget.

A javaslat megvitatását későbbre várták. A Bizottság körülbelül egy hónappal ezelőtt vázolta az európai migrációs politikáról szóló elképzeléseit, s azt ígérte, hogy a tagállamok és az Európai Parlament konzultációja után tesz javaslatot a jogszabály megalkotására.

A bizottsági javaslat középpontjában a dublini rendszer reformja áll. Két terv volt az asztalon. Az egyik szerint az Európai Unióban védelmet kapó migránsok automatikusan elosztásra kerülnének egy meghatározott kulcs alapján. A tagállamok körében azonban ez a terv nem volt népszerű.

A kiszivárgott hírek szerint a Bizottság szerdán a másik változatot fogja javasolni, azaz, hogy maradjon a jelenlegi dublini rendszer. A fő terheket a külső határokkal rendelkező tagállamok viseljék, ehhez kérhetnek segítséget, vagyis egy kvótarendszert akkor, ha a mostanihoz hasonló vészhelyzet alakul ki.