Csepreghy: a források 108 százalékát lehívtuk

A miniszterelnökség államtitkára szerint a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült az előző uniós ciklus forrásainak 108 százalékát lehívni.

Csepreghy Nándor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az uniós kifizetésekhez a kormány is hozzátette a szükséges forrásokat arra az esetre, ha az Európai Bizottság vitatná a felhasználások szabályszerűségét.

Hozzátette: ha hazánk csak akkora összegre szerződik, mint amennyi pénz az Európai Bizottságtól érkezhet, akkor az a Magyarországnak járó keretet csökkenti, ha viszont a költségvetés több pénzt tett bele a pályázatokba, mint amennyi Brüsszelből érkezhet, akkor a viták a túlvállaláson belül megoldhatók.

Több pénz, kevesebb adminisztrációval. Így összegezte az uniós költségvetési ciklus magyar vonatkozásait a Ma Reggelben a Miniszterelnökség államtitkára. Csepreghy Nándor itt azt mondta: 12 ezer milliárd forintot kap Magyarország a következő években és a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják majd.

Kiemelte: ez lényeges változás a korábbi kormányok gyakorlatához képest, amikor az uniós források 90 százalékát az állam használta fel. Ebből le kellett vonni azt a következtetést, hogy több pénzt kell a piacnak adni, ha új munkahelyeket, a gazdasági növekedés a beindulását várjuk tőle – tette hozzá Csepreghy Nándor az M1 kedd reggeli műsorában.