Hajléktalanokat várnak a Vatikánba Szent Márton ünnepére

Több ezer hajléktalant várnak Rómába Európa minden részéből Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapjára a Ferenc pápa által az utcán élőknek meghirdetett találkozóra - jelentette a Vatikáni Rádió hétfőn.

Ferenc pápa november 11-én találkozik az Olaszországból és más európai országokból érkező hajléktalanokkal a Vatikánban. November 13-án misét mutat be nekik a Szent Péter-bazilikában.

Vatikánváros, 2016. március 28. Ferenc pápa köszönti a híveket a húsvéthétfői Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádsága kezdetén a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából 2016. március 28-án. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Az európai hajléktalanok római zarándoklatát egy héttel az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév november 20-i lezárása előtt tartják. Ferenc pápa első látogatása – a szentév december 8-i megnyitása után – a Caritas katolikus mozgalom római menhelyére vezetett, az utolsó programok között pedig a hajléktalanokat fogadja a szentévben.

Az európai hajléktalanok vatikáni zarándokútját a Fratello (Fivér) olasz humanitárius egyesület szervezi. “A római zarándoklat és a Ferenc pápával való találkozás lehetővé teszi, hogy társadalmunk legtörékenyebb tagjai, akik gyakran kiközösítéssel szembesülnek, felfedezzék, hogy az ő helyük Isten szívében és az egyház közepén van” – olvasható a Fratello szervezet közleményében. A szervezet hangsúlyozta, hogy több ezer hajléktalan várnak a Vatikánba.
November 11. Tours-i Szent Márton ünnepnapja. Szent Márton a római birodalom területén levő Savariában (Szombathelyen) született a 4. század elején.

A Vatikáni Rádió emlékeztetett, hogy Ferenc pápa a hozzá látogató állam- és kormányfőknek gyakran a Szent Mártont ábrázoló érmet ajándékoz. Ez azt a jelenetet ábrázolja, amelyen az akkor még római katonaként szolgáló, későbbi szent köpenyét kettévágva annak felét egy koldus vállára teríti. Magyarországon 2016 Tours-i Szent Márton emlékéve.

A szegényeket segítő Szent Ferenc nevét választó Ferenc pápa megválasztása óta kiemelt figyelmet szentel a hajléktalanoknak. A Szent Péter téren a tavaly felállított ingyenes zuhanyzók és borbélyszolgálat után idén februártól ingyenes orvosi vizsgálatban is részesülnek a tér sarkában számukra nyitott ambulancián.

Októberben a Szent Péter tértől nem messze éjszakai szállás nyílt hajléktalan férfiak számára, ahol vacsorát és reggelit is kapnak.

Éjszakánként egyre több hajléktalant látni a Szent Péter tér környékén. Korábban nem engedték őket itt éjszakázni, de Ferenc pápa akaratából a tér körüli árkádok, kapualjak megteltek itt éjszakázó olasz és külföldi hajléktalanokkal, akik többek között meleg ételt, takarókat is kapnak.

Mint köztudott, Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás – Ferenc pápa megbízásából – folyamatosan járja Róma utcáit, vasútállomásait, hogy segítsen. Gyakran pénzadományt is oszt a rászorulóknak. A római hajléktalanok nem ritka vendégek a Vatikánban, ahol már több koncertet rendeztek számukra, ingyenes idegenvezetéssel ellátogattak a Vatikáni Múzeumba és Ferenc pápa kérésére egy római cirkusz idén januárban vendégül látta őket egyik előadásán.