Óriási minimálbér-emelés Venezuelában

A három számjegyű inflációra tekintettel helyi idő szerint szombaton harminc százalékkal megemelték a minimálbért Venezuelában.

Így ez az összeg május elsejétől kezdődően havonta 15 051 bolivárra emelkedik, amely nominálisan mintegy 400 ezer forintnak felel meg, azonban feketepiaci értékén számolva mindössze 3500 forintot ér.

A baloldali Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton azt mondta, 2013 áprilisi megválasztása óta ez a tizenkettedik alkalom, hogy növelték a minimálbér értékét.

Nicolas Maduro venezuelai elnök EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Az államfő bírálói úgy vélik, az elnök a lépéssel csupán a fellegekben járó inflációra adott választ. Henrique Capriles, az ellenzék vezetője Twitter-oldalán azt írta, “ennek az embernek az emelései a vicc kategóriába tartoznak. Az egekbe szökik az infláció”.

A latin-amerikai ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik.

Az akadozó áramellátás miatt vasárnap fél órával előbbre állítják az órákat Venezuelában. Maduro közlése szerint így kevesebb mesterséges fény használatára kényszerülnek az emberek.

Mindenesetre energiaügyi szakértők nem várnak jelentős változást a lépéstől az áramszükségletek terén.

Az áramellátás akadozásának hátterében az áll, hogy a súlyos szárazság miatt idén jelentősen csökkent a vízszint az ország áramellátásának kétharmadát biztosító, dél-venezuelai Guri erőmű tározójában.

Kormányzati tisztviselők az El Nino időjárási jelenséget okolják a történtekért. Az ellenzék ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, valamint az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.