ENSZ: Líbiából 100 ezren indulhatnak meg

Idén százezer menekült indulhat útnak Líbiából Európa felé - mondta az ENSZ líbiai különmegbízottja a Welt am Sonntag című német lapnak. Martin Kobler szerint amíg az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki sem tudja a menekültügyet hatékonyan megoldani. Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak. A német diplomata úgy vélte, nem jelent megoldást a problémára az Európai Uniónak az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia elnevezésű tengeri missziója a líbiai partoknál, szerinte ez inkább vonzza a migránsokat.

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak, ezért az idén szinte biztosak lehetünk abban, hogy legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat – fejtette ki Kobler. A vasárnap megjelent interjúban a német diplomata úgy vélte, ameddig az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki sem tudja a menekültkérdést hatékonyan megoldani.

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak, ezen felül az eddigi, hidegebb hónapokban sokkal nehezebb az átkelés a Földközi-tengeren. Ha mindezt számításba vesszük, akkor idén szinte biztosak lehetünk abban, hogy legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat Európába – fejtette ki Kobler.

MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A német diplomata úgy vélte, nem jelent megoldást a problémára az Európai Uniónak az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia elnevezésű tengeri missziója a líbiai partoknál.

“A Sophia művelet inkább egy olyan tényező, ami vonzza a migránsokat” – hangsúlyozta Kobler. ”

A csempészek egy csepp üzemanyag nélkül kivontatják a nyílt vízre a hajókat, majd felhívják a segélyhívó számot, mert tudják, hogy az EU hajói megmentik az embereket” – magyarázta a különmegbízott.

Egy olasz teherhajó 26 bajba jutott migránst mentett ki szombaton a háborgó tengerből a líbiai partok közelében, ahol ez utóbbiaknak a gumicsónakja akkorra már majdnem elsüllyedt, ugyanakkor 84 ember szinte biztosan a vízbe fulladt.

Miután az úgynevezett balkáni útvonalat lezárták, a NATO járőrhajói a Földközi-tenger keleti medencéjében akadályozni próbálják a migránsok eljutását Európába, valamint az Európai Unió megállapodást kötött Törökországgal a Görögországba átjutott, de menedékstátusra nem jogosult migránsok visszatoloncolásáról, szakértők szerint a migránsok ismét egyre inkább Líbiából próbálnak majd átjutni Európába.