Nógrádi: itt erőszak lesz

Nem akarják elhagyni az idomeni tábort a bevándorlók. Szóban is kérik őket a rendőrök, de mintha meg sem hallanák. Szórólapokkal is megpróbálják meggyőzni őket, de azokat meg eltüzelik vagy repülőt hajtogatnak belőle. Majdnem tízezer embert kellene elvinni a görög-macedón határról, de nem nagyon megy, közben pedig egyre többen kerülik meg a kerítést, és indulnak el nyugat felé. A görög kormány tehetetlenségét látva egyre általánosabbá válik az a vélemény, hogy elkerülhetetlen lesz az erőszak az idomeni táborban. Ezt mondja, a biztonságpolitikus is, és arra is felhívja a figyelmet: mindeközben a törökök azzal vannak elfoglalva, hogy összeállítsák az EU-ba küldendő kontingenst, amelybe mozgássérülteket és analfabétákat válogatnak.

Drasztikusan csökkent az elfogott illegális bevándorlók száma itthon. Pénteken 42 migránst kaptak el a rendőrök a déli határzárnál. Csütörtökön ez a szám még több mint kétszáz volt, de előtte is naponta több mint száz határsértőt fogtak el. A migránsok száma azután emelkedett ismét, hogy lezárták a balkáni útvonalat. A migránsok ezután új útvonalakat kerestek.


 Hisznek a határnyitásban

A közmédia helyszíni beszámolója szerint a táborban az a szóbeszéd járja, hogy egy hét múlva újra megnyitják a határt, de azt nem tudni, ezt mire alapozzák. Közben pedig a migránsok folyamatosan próbálkoznak átjutni a macedón kerítésen, vagy igyekeznek megkerülni azt ott, ahol még nem épült ki. Itt aztán persze rendre elfogják őket, a tudósító találkozott olyan migránssal is, akit már 3-4 alkalommal toloncoltak vissza Görögországba a macedón rendőrök.

Erőnek erejével?

A görög kormány tehetetlenségét látva közben egyre általánosabbá válik az a vélemény, hogy elkerülhetetlen lesz az erőszak az idomeni táborban. Bár Athén azt ígéri, hogy a hétvégén már tényleg megindul a tábor kiürítése, és első körben több mint négy és fél ezer illegális bevándorlót szállítanak el, az előkészület jelei nem láthatók, sőt, pénteken már egyetlen autóbusz sem érkezett azokért a migránsokért, akik jelentkeztek az áttelepítési programba. A beszámoló szerint a görög rendőrök is tanácstalanok, és egyre nő a feszültség a görög hatóságok és a humanitárius szervezetek közt is.

Nógrádi: ebből erőszak lesz

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy erőszakba megy át az, hogy Görögországban feltorlódtak a migránsok – a görögök ezeket az embereket nem tudják elvinni, mert a határaikon túl nem tudják fogadni őket – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is. Hozzátette, azt is el kell mondani egyszer, hogy a görög menekülttáborokban az embercsempészek köszönik szépen, jól vannak, bejárnak, szervezik az embereket és pénzért viszik el őket.

Tarolnak az embercsempészek

Az elemző hangsúlyozta, az Európába érkező migránsok 90 százaléka illegálisan lép be, az embercsempészek évi nettó haszna pedig 15 milliárd euró. A migránskérdést határozott egységes európai politikával lehetne megoldani, aminek nyomai sincsenek – tette hozzá. Jelenleg nyolcezer olyan ember tartózkodik a görög szigeteken – köztük 2500 szír –, akiket vissza kellene vinni. Eközben Görögországból eddig 14 főt szállította Törökországba.

“Speciális kontingensek?”

A törökök pedig már azzal vannak elfoglalva, hogy összeállítsák az EU-ba küldendő kontingenst, amelybe mozgássérülteket és analfabétákat válogatnak. Az egyik skandináv országba küldendő emberek 70 százaléka mozgássérült. Őket integrálni egy skandináv rendszerbe, nem egyszerű. Egy másik államba pedig 98 százalékban analfabétákat irányítanak. „Rendkívül komoly szükség lesz rájuk Európában”, őket lehetetlen lesz beilleszteni a társadalomba – fogalmazott Nógrádi György.

Egymillióan jönnek Líbiából?

Egymilliós bevándorlótömeg indulhat meg Líbiából. A Földközi-tengeren keresztül jönnének Európába, Olaszországon keresztül. Egyre többen jönnek ezen az útvonalon. Líbiából hajókkal viszik őket Olaszországba. A migránsok végigvonulnak Olaszországon, és a Brenner-hágónál lépnek át Ausztriába. Ezért az osztrákok szigorúan ellenőrzik ezt a pontot, sőt, kerítést akarnak építeni.