Hatalmas mennyiségű elefántcsontot égettek el Kenyában

Kenyában minden idők legnagyobb elefántcsont-égetésén 105 tonna agyarat semmisítettek meg szombaton Uhuru Kenyatta államfő részvételével.

A kelet-afrikai ország ezzel az üzenetértékű lépéssel az elefántcsonttal és a veszélyeztetett fajokkal való kereskedelem ellen tiltakozott.


Elefántagyarból raktak máglyákat

Egy tonna orrszarvúszarvat is elégettek. A Nairobi Nemzeti Parkban felhalmozott szarvakból, állatbőrökből és agyarakból álló gúlák legnagyobbikát maga az államfő gyújtotta lángra. ”Eljött az ideje, hogy állást foglaljunk, és az álláspontunk világos … Kenya azt üzeni, hogy számunkra az agyarak csak akkor értékesek, ha azok rajta vannak az elefántokon” – mondta Kenyatta.

A vadállomány őrzéséért felelő hatóság, a Kenya Wildlife Service szerint a lángok a méregdrága szarvakért lemészárolt több mint 8000 elefánt és 343 orrszarvú maradványait emésztették el.

Kenya az elefántcsont-kereskedelem teljes betiltását fogja sürgetni a  veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó konvenció 17. találkozóján, amelyet idén a Dél-Afrikai Köztársaságban tartanak meg.

Kenya a csontok elpusztítását választotta, ahelyett, hogy eladta volna a 150 millió dollárra (majdnem 41 milliárd forint) becsült portékát. A döntés bírálói szerint ezt a pénzt az ország fejlesztésére és a vadállomány védelmére lehetett volna fordítani.

A döntéshozók mindazonáltal fontosabbnak tartották aláhúzni, hogy az elefántcsontnak nem kellene piaci értéket képviselnie.

Mások szerint a jelzésértékű égetés nem fog véget vetni az elefántok leölésének, mert a nemzetközi bandák Kenya porózus határait és az országban uralkodó korrupciót kihasználva folytatni fogják az illegális, de jövedelmező kereskedelmet.

Afrikában az 1970-es években 1,3 millió elefánt élt, ez a szám mostanra félmillióra zuhant.