Kardiológusra kell a legtöbbet várni

Egyes szakorvosi rendeléseken átlagosan akár több mint negyven napot is várni kell a betegeknek a vizsgálatokra, a legnagyobb türelemmel a szívpanaszokkal rendelkezőknek kell lenniük - írja a Népszabadság és a Magyar Nemzet a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség felmérésére hivatkozva.

A sebészeti és a fül-orr-gégészeti rendelésre átlagosan már 2-3 nap alatt bejuthatnak a betegek, ezzel szemben a nőgyógyászati időponthoz már másfél hét türelem kell, belgyógyászati és neurológiai rendelésre pedig már két hetet kell várni.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Rosszabb a helyzet a szemészeti, az ortopédiai és a reumatológiai rendeléseken, amelyeken csaknem három hét a várakozás, a kardiológiai rendeléseken pedig több mint 40 nap.

A Magyar Nemzet ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a felmérés szerint az idei évre bizonyos területeken javult a helyzet 2013-hoz képest.

Példaként említik, hogy a belgyógyászaton 22-ről 13 napra, az angiológián pedig 32-ről átlagosan 15 napra csökkent a várakozás, miközben a sebészeten 11 nap helyett már csak 3 napot kell várni a szakellátásra.