Új globális szolgáltató központot jön létre Debrecenben

Az ipari berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó amerikai Flowserve Corporation zöldmezős beruházással globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben, amellyel 404 új munkahelyet teremt; a cég 4,3 milliárd forint értékű beruházáshoz 1,5 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta, a Flowserve több mint 50 országban van jelen és 18 ezer munkatársat foglalkoztat, a debreceni központ a pénzügyi szolgáltatási funkciókat látja majd el. A beruházást éles regionális versenyben sikerült Magyarországra hozni – jegyezte meg.

Budapest, 2016. április 28. Rory Carrick, a cég alelnöke a Flowserve Corporation beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. április 28-án. Az amerikai vállalat zöldmezős beruházással globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben, amellyel 404 új munkahelyet teremt. A cég a 4,3 milliárd forint értékű beruházáshoz 1,5 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kósa Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz) egyebek mellett azt hangsúlyozta, a kormány olyan gazdaságpolitikát, és ehhez kapcsolódóan olyan adópolitikát folytat, amely azt célozza, hogy olyan kiegyensúlyozott szerkezetben nőjön a gazdaság, a foglalkoztatás és a reálbér, amelyben megfelelő arányban van jelen a magas hozzáadott értékű és a beszállítói ipar. A Flowserve magas hozzáadott értékű szolgáltatást fog nyújtani Debrecenből.

Rory Carrick, a Flowserve Hungary Services Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: a texasi székhelyű multinacionális vállalat ipari berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozik, szivattyúkat, szelepeket, mechanikai tömítéseket gyárt többek között az olaj-, gáz- és vegyipar számára, ügyfélkörében több mint tízezer cég van.
Rory Carrick szerint Debrecennek a jól képzett, megfelelő nyelvtudással rendelkező munkaerőnek köszönhetően sikerült olyan üzleti környezetet kialakítania, amely egyre több céget vonz a városba. A szolgáltató központot 3-5 év alatt fejlesztik fel, tíz nyelven, húsz országnak nyújt majd könyvelői, pénzügyi szolgáltatásokat. Kitért arra is, a Flowserve alapelve világszerte a közösségek támogatása, ebben Debrecen sem lesz kivétel.

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere hangsúlyozta, a város a Debreceni Egyetem támogatásával versenyképes, jó szakembereket tud biztosítani, a fiatal munkaerő letelepedését, megtartását nagyon fontosnak tartják. Budapest után a második legtöbb szolgáltató központ Debrecenben működik.
Szijjártó Péter kifejtette, hogy a szolgálatóközpont-ágazat sikertörténet, 90 ilyen központ működik Magyarországon 37 ezer foglalkoztatottal. Tavaly az autóipar után a szolgáltatóközpont-szektorban volt a második legtöbb (12) beruházás. A szektorban dolgozók száma 2015-ben 10 százalékkal nőtt. A 90 működő szolgáltató központból 13 több mint ezer embert foglalkoztat, utóbbiakból 7 amerikai.

Budapest, 2016. április 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rory Carrick, a cég alelnöke (j) érkezik a Flowserve Corporation beruházásáról tartott sajtótájékoztatóra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. április 28-án. Mögöttük középen Papp László, Debrecen polgármestere. Az amerikai vállalat zöldmezős beruházással globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben, amellyel 404 új munkahelyet teremt. A cég a 4,3 milliárd forint értékű beruházáshoz 1,5 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter hangsúlyozta, a magyar-amerikai gazdasági együttműködés még soha nem volt olyan szoros, mint jelenleg, az Egyesült Államok Magyarország EU-n kívüli legfontosabb gazdasági partnere. Ezt mutatja, hogy tavaly az Egyesült Államok lett a magyar gazdaság legfontosabb unión kívüli exportpiaca, valamint a külföldről érkező beruházások közül – Németország után – a második legtöbb onnan érkezett. Magyarországon 9 milliárd dollárnyi amerikai befektetés van, 1600 amerikai vállalat van jelen, amelyek 100 ezer embernek adnak munkát, és az Egyesült Államok ötven multinacionális vállalatából negyven már itt is megtalálható – ismertette Szijjártó Péter.