Az idén elkezdődik az egészségügyben a béremelés

Az idén elkezdődik az egészségügyben a béremelés, a kormány pénzügyileg erre készen áll - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott, interjújában.

Az államtitkár azt közölte: csak a szakmával közös megállapodás alapján szeretnék elindítani a béremelést. Az, hogy pontosan mikortól, a tárgyalások során dől el – tette hozzá.

Jelezte: az egyezségnek május 10-éig célszerű megszületnie, hiszen azon a héten indul a jövő évi költségvetés vitája.

Ónodi-Szűcs Zoltán – az ágazati sztrájktárgyalások előző napi fordulója után – azt mondta, hatalmas mennyiségű pluszpénz kerül az ágazatba, és most arról kell dönteni, hogyan kellene szétosztani a többletet.

“Adott egy összeg, melyet csak bérfejlesztésre költünk, ezen senki nem akar takarékoskodni” – fogalmazott az államtitkár.

Budapest, 2011. október 4.Az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa vizsgálatot végez az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztálya által szervezett laboratórium-bejáráson a Légúti vírus laboratóriumban.MTI Fotó: Kovács Tamás

Illusztráció – MTI Fotó: Kovács Tamás

Közlése szerint a legutóbbi egyeztetésen azt a kérdést tették fel a tárgyalópartnereknek, hogy egységes béremelés legyen-e, vagy mindenki “érdemei szerint” kapjon emelést, megjelenítve így a bértáblán a különbségeket.

Ónodi- Szűcs Zoltán egyébként tegnap a Népszabadság és a Világgazdaság konferenciáján azt mondta: a jövő évi egészségügyi költségvetésben 167 milliárd forint többlet van, ennek a felét, 80-85 milliárd forintot a bérekre szánja a kormányzat.

Hangsúlyozta: béremelésben most számára a szakdolgozók a legfontosabbak, mert 35 százaléknyian hiányoznak a betegágyak mellől.

A 167 milliárdos jövő évi többletből mintegy 30-40 milliárd juthat konszolidációra, a többi egyéb feladatokra, például mentőautó-beszerzésekre.