Áder: a kormány mielőbb kezdeményezze a megállapodás ratifikálását

Áder János köztársasági elnök csütörtökön levélben javasolta Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a kabinet mielőbb kezdeményezze a világ 175 államának vezetői által a múlt héten aláírt párizsi klímamegállapodás parlamenti ratifikálását.

Az aláírással “hivatalosan is formát öltött az a nemzetközi egyezmény, amely alapvetően határozza meg 21. századi világunkat, a ma élők és a jövőben születendő nemzedékek sorsát” – fogalmazott az államfő a levélben, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

Áder János jelezte: a ratifikálás a következő lépés a közösen elfogadott klímacélok teljesítése felé. Utalt arra: az egyezmény hatálybalépésének feltétele, hogy azt 55 állam ratifikálja, s ezek a világ üvegházhatású gázkibocsátásának legalább 55 százalékát adják.

Az egyezmény végrehajtási részletszabályainak kidolgozásában azok az országok vehetnek részt döntéshozatali joggal, amelyek a párizsi megállapodást már a két alapfeltétel teljesülése előtt beiktatták saját jogrendjükbe. A többiek csak megfigyelői státuszt kaphatnak, amíg ők maguk nem végeznek a ratifikációval – írta az államfő.

Áder János megemlítette, hogy több részletszabály “korántsem közömbös a magyar érdekek érvényesítése szempontjából”, s hangsúlyozza, “Magyarország nemzeti érdeke, hogy az első pillanattól egyenrangú félként vehessen részt a további tárgyalásokon”.

New York, 2016. április 22. Áder János köztársasági elnök aláírja a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt az ENSZ New York-i székházában 2016. április 22-én. A történelmi jelentőségűként értékelt éghajlatvédelmi megállapodás központi célkitűzése a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval két Celsius-fok alatt tartása és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök aláírja a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt az ENSZ New York-i székházában 2016. április 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Utalt rá: 15 állam már a szerződés aláírásának napján letétbe helyezte ratifikációs okmányát, és több uniós tagállam és nagy kibocsátó – köztük Ausztrália, az Egyesült Államok, India, Kanada, Kína – egyértelművé tette, hogy még az idén jogrendjébe iktatja a megállapodást.

Mindennek azért van jelentősége, mert a felsorolt országok a globális kibocsátás közel felét adják. Az eddigi következményekből joggal következtethetünk arra, hogy a párizsi megállapodás akár már az idén életbe léphet – jelezte az államfő.