A Politico szerint Orbán a legbefolyásosabb európai vezetők közé tartozik

Ki diktálja az Európai Unió politikai irányvonalát a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon? - tette fel a kérdést a Politico amerikai lap az uniós vezetők és nagykövetek hatalmáról és befolyásáról készített elemzésében, melyben Orbán Viktor magyar miniszterelnök is előkelő pozíciót ért el.

Az alábbi diagramban a vezetőket abból a szempontból rangsorolták, hogy milyen hatékonyan tudnak együttműködni uniós nagyköveteikkel a kontinens politikai döntéshozatalainak irányítására.

Az elemzést Brüsszel és az uniós fővárosok közötti kötelék erősségét is mutatják, ahol az országok vezetőjének és nagyköveteinek rangsorolásán kívül a nemzet uniós pozícióját is feltüntetik.

Kiindulásként a nagykövetek egyre gyakoribb csúcstalálkozóit tekintik, melynek hatékonyságát még tovább növelik a miniszteri megbeszélések.

A vezető és uniós nagykövetének hatalma

A diagram horizontális értéke az uniós nagykövetük befolyásától függ, vertikálisan pedig a miniszterelnök hatalmát mutatja, így a jobb felső negyedben elhelyezkedő országok számítanak befolyásos nemzeteknek. Közülük is a jobb felső sarokban elhelyezkedő pontok számítanak “hatalmi favoritnak”.

Forrás: Politico

Forrás: Politico

A vezetők között toronymagasan vezet Angela Merkel német kancellár. Ez viszont extra nyomást helyez az  EU-s nagykövetekre (más néven állandó képviselőkre), hiszen rájuk hárul a felelősség, hogy  saját országuk felzárkózását biztosítsák. Brüsszeli körökön kívül kevesen vannak, akik jól értesültek a nagykövetek valódi befolyásáról, és arról, hogy milyen kapcsolatot ápolnak országuk vezetőjével.

A tárgyalóasztaloknál egyre ritkábban látható török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu is előkelő pozíciót foglal el az uniós listán. Ebből is látszik, hogy sokszor nem a konkrét találkozókon való részvétel ad hatalmat egy politikus kezébe.

Magyarország a vezető-nagykövet diagramon a 9 legbefolyásosabb uniós ország között, a jobb felső negyedben látható. Bár a nagyköveti értékek nem kiemelkedőek, Orbán Viktor státusza miatt a svédeket és a dánokat is lekörözve előkelő pozíciót biztosít hazánknak.

Nemzeti rangsort is készítettek, félmondatos “tudnivalókkal”

Az interaktív térképen az összes uniós ország szerepel, rákattintva megmutatja, milyen pozíciót ért el, miért kapta pont ezt a helyezést, és mi okozhatja a vesztét. Minél sötétebb színű az ország, annál nagyobb a befolyása és a hatalma az uniós döntéshozatalokban.

Hazánk jelenleg hatodik az uniós rangsorban. Orbán Viktor nemzetközi viszonylatban következetes stratégiájáról híresült el, viszont Várhelyi Olivér magyar EU-s nagykövetről azt írják, hogy ő értesül legutoljára Orbán döntéseiről.

Fotó: Politico

Fotó: Politico

A vezető szempontjából ezek a fontos kritériumok

Először az alapok: Van stabil kormánya az országnak? Ha ügyvivő kormány van, azét mínusz pont jár (Spanyolország és Írország esetében).
Az országot vezetője irányítja? Ha igen, kijelölt politikai irányvonalat? (ennél a kérdésnél Franciaország és Csehország került bajba).
Mennyire következetes az ország stratégiai irányvonala? (az elemzők szerint Magyarország kaphatja a legnagyobb “igen”-t)
Igényelnek-e “különleges vánásmódot”? (mint Nagy-Britannia és Görögország) Csapatjátékosok? (a belgák itt rosszul teljesítenek)
Okoznak-e politikai vitákat? (mint Görögország)
Vannak olyan kérdések, amikben példát vehetünk róluk? (Észtország digitális állampolgársága és Málta válasza a migrációra)
Mennyire aktavak a csúcstalálkozókon? (Ausztria hezitál, Litvánia és Németország pedig irányító)
Erősítik-e az uniót méretükkel?

Az EU-s nagyköveteknél ezeket tartották fontosnak

Társaik mennyire fordulnak hozzájuk kapcsolatépítés szempontjából? (Dánia és Hollandia előkelő helyen)
Valóban az történik, amit a nagykövet megígér? (Ciprus)
Mennyire tapaszt brüsszeli körökben? (Olszország és Lengyelország előnytelen helyzetbe került)
Van-e diplomáciai tapasztalatuk, vagy csak a politikai hűbérrendszer tagjai?
Hozzájuk fordul először az ország vezetője (mint Litvániában) vagy ők az utolsók, akik értesülnek a döntésekről (Magyarország)?
Unatkoznak a csúcstalálkozók alatt vagy folyamatosan jelentenek a vezetőjüknek? (Nagy-Britannia)