Növekvő források a külhoni magyarok támogatásában

Bővülhetnek a külhoni magyarság különböző programjaira jutó költségvetési források a jövő évben: a Bethlen Gábor Alap az idei 11,8 milliárddal szemben 20,93 milliárd forinttal gazdálkodhat.

A 2017. évi központi költségvetési törvényjavaslat szerint a Miniszterelnökségen belül a nemzetpolitikai államtitkárság rendelkezésére álló keret az idei 5 milliárdról 6,7 milliárdra növekszik.

Tűzijáték a Szent Mihály-templom felett a Kolozsvári Magyar Napok záróestéjén, a város főterén 2015. augusztus 23-án. MTI Fotó: Biró István

Tűzijáték a Szent Mihály-templom felett a Kolozsvári Magyar Napok záróestéjén, a város főterén 2015. augusztus 23-án.
MTI Fotó: Biró István

A Magyarság Háza programjaira 216 millió forint áll rendelkezésre.
A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programra az idei 1,2 milliárddal szemben csaknem kétmilliárd forintot különítenének el.
Határon túli felsőoktatási feladatokra 800 millió jutna, ami közel duplája az idei összegnek.
A köznevelés területén a támogatási előirányzat több mint 231 millió forint, határon túli kulturális programokra közel 100 milliót különítenének el.
A Rákóczi Szövetség támogatása 50 millió forinttal szerepel a büdzsé tervezetében.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet költségvetési kerete az ideihez hasonlóan 1,2 milliárd forint.
A gazdaságfejlesztés területén a vajdasági programokra 7,6 milliárd, a kárpátaljai elképzelésekre 5,2 milliárd, az erdélyiekre és a felvidékiekre 1-1 milliárd, a horvátországiakra és muravidékiekre fél-félmilliárd forint áll majd rendelkezésre.