Kövér: a kvótarendszer alkalmatlan a válság megoldására

És elfogadhatatlan precedenst is teremtene az EU föderalizációjának irányában - vélekedett az Országgyűlés elnöke a Prága melletti Stirínben, ahol részt vett a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozásán.

A menekültek elosztásának kötelező kvótarendszere nemcsak alkalmatlan a migrációs válság megoldására, hanem elfogadhatatlan precedenst is teremtene az Európai Unió föderalizációjának az irányában – vélekedett Kövér László az Országgyűlés elnöke szerdán a Prága melletti Stirínben, ahol részt vett a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozásán.

Csoportkép a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozásának résztvevőiről b-j: Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke, Marek Kuchcinski a lengyel szejm elnöke, Milan Stech cseh szenátusi elnök, Jan Hamácek, a cseh parlament alsóházának elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Peter Weiss szlovák nagykövet a Prága melletti Stirínben 2016. április 27-én (MTI/EPA/Filip Singer)

“Ez egy alkalmatlan és veszélyes elképzelés, amely végül is azok malmára hajtaná a vizet, akik nem akarják az EU jövőbeni fennmaradását” – fejtette ki Kövér László a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. Az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország az EU fennmaradásának a híve. Meggyőződése, hogy a többség nem kényszerítheti rá véleményét a kisebbségre, s a jelenlegi problémákat csak “egy őszinte és folyamatos párbeszéd” útján lehet megoldani.

A tanácskozáson jelen lévő házelnökök egyetértettek abban, hogy továbbra is el kell utasítani a Brüsszel által szorgalmazott kötelező kvótarendszert, s a migrációs probléma megoldásának kulcsa a külső schengeni határok védelme.

Milan Stech, a cseh szenátus elnöke szerint a résztvevők megvitatták az Európai Unió helyzetét és jövőjét is, valamint a nemzeti parlamentek szerepét a szervezetben.

Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke és mások is azt hangsúlyozták, hogy alapvetően nem az EU szabályainak a megváltoztatására lenne szükség, hanem a már létező szabályok következetes betartására.

Minden házelnök fontosnak mondta a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – együttműködését és síkraszállt ennek folytatása és megerősítése mellett.

“A nemzetközi helyzet rendkívül összetett. Meg kell felelnünk a kihívásoknak” – szögezte le Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke.

“A V4-ek csoportja életképes, és egyetértés van köztünk az együttműködés fenntartását illetően” – jegyezte meg a magyar Országgyűlés elnöke.

Stirín, 2016. április 27. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) beszél a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozása után tartott sajtóértekezleten a Prága melletti Stirínben 2016. április 27-én. Balról Milan Stech cseh szenátusi elnök. (MTI/EPA/Filip Singer)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) beszél a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozása után tartott sajtóértekezleten (MTI/EPA/Filip Singer)

Kövér László a kibővített visegrádi találkozót követően csütörtökig marad Prágában, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytat cseh partnereivel. Szerda délután Jan Hamácekkel, a cseh parlament képviselőházának elnökével tárgyalt, majd Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel is találkozott. Milan Stecchel, a cseh szenátus elnökével csütörtökre van betervezve a találkozó.

Az Országgyűlés elnöke szerdán kora este Prágában a Kisoldali téren felavatja II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felújított emléktábláját. A fejedelem prágai diákéveire emlékeztető kétnyelvű – cseh és magyar – emléktáblát 1985-ben leplezték le a Kisoldali téren volt jezsuita rendház és professzori kollégium falán. Ez volt az első, magyar nyelvű szöveget is tartalmazó emléktábla a cseh fővárosban.
II. Rákóczi Ferenc felújított emléktáblájának felavatása után Kövér László prágai magyarokkal találkozik.