Vasárnapi vásárlás - itt vannak az első tapasztalatok

Számtalan üzlet kinyitott már április 24-én vasárnap is, de a boltzár bevezetése előtti rend csak május közepén térhet vissza a régi kerékvágásba - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a hirado.hu-nak.

A bevásárlóközpontok üzletei között is számos bolt akadt, amelyik nem nyitott ki vasárnap. „Aki ügyes volt már az első, majd a második hétvégén kinyitott, de a többség erre nem tudott felkészülni” – nyilatkozta Vámos György.

A bevásárlóközpontokban már érzik a forgalomnövekedést

Az Allee bevásárlóközpontban lévő 150 üzlet nagy része nyitva volt most vasárnap, csupán néhány üzlet akadt, amelyik zárva maradt. A forgalom növekedett, de pontos adatok egyelőre nincsenek arról, hogy mennyivel – nyilatkozta az Allee Bevásárlóközpont menedzsere a hirado.hu-nak.

Galyas André  úgy látja, hogy gyakorlatilag már a második vasárnapra, amikor lehetőség volt nyitva lenniük a plázában lévő üzleteknek lényegében visszaállt a régi, a boltzárat megelőző látogatói szint.

Az Allee bevásárlóközpont belső tere az emeleti szintekkel. MTI Zrt. / Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának és archívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Az Allee bevásárlóközpont belső tere az emeleti szintekkel. Fotó: MTI

Kampány indult Szerbiában

Már a második vasárnap nyitva volt az Árkád Szeged bevásárlóközpont szinte minden üzlete.

„Tapasztalatokat egyelőre korai levonni, de a második vasárnap már jóval erősebb volt, mint az első hétvége forgalma” – nyilatkozta Gazdag Dániel, a bevásárlóközpont igazgatója.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy Szerbia közelsége miatt sokan jönnek át Magyarországra vásárolni, így a bevásárlóközpont kampányt indított. A határ közelében élő lakosságot arról tájékoztatják, hogy vasárnap is újra nyitva vannak a boltok.

Szegedi Árkád, Fotó: MTI

Szegedi Árkád, Fotó: MTI

Több ezer embert kell felvenni

Vámos György szerint a boltok vasárnapi újranyitásához több ezer új munkavállalót kell felvenni. Becslések szerint úgy 75-80 ezer ember állhat a pultok mögött egy-egy vasárnap az országban.

Ezt támasztja alá, hogy a törvénymódosítás kihirdetése után több vidéki városban is azonnal megjelentek az álláshirdetések a nagyobb élelmiszeráruház-láncok üzleteiben.

Az egyik gödöllői üzlet pénztárosa például azt monda, hogy a boltzár bevezetése után tíz fővel csökkent a létszámuk, így most legalább ennyi emberre lenne szükségük.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció, Fotó: Shutterstock

Panaszkodnak a dolgozók 

A budapesti Árkád üzletház szupermarketében egy másik pénztáros arra panaszkodott, hogy a beosztásuk eddig is szinte naponta változott, de az legalább megnyugtatta őket, hogy a vasárnapjuk biztosan szabad volt. Most ez megszűnt, és attól tartanak, hogy a hétvégéik nagy részét munkával kell majd tölteniük.

40 ezer bolt nyithat ki vasárnaponként

Ma Magyarországon körülbelül 141 ezer üzlet van, de jó részük a boltzár bevezetése előtt sem tartott nyitva vasárnaponként.

„Körülbelül úgy 40 ezer lehetett csak nyitva. Főként a bevásárlóközpontok üzletei, a központi helyeken vagy a főutak melletti szupermarketek, az élelmiszerboltok, a barkácsáruházak és a virágboltok” – mondta Vámos György, aki szerint azok a boltok, amelyek régen is zárva voltak most sem fognak újra kinyitni.

Vámos György arról is beszámolt, hogy bár minden üzlet hajszálpontosan tudja, mennyi vásárlója volt vasárnap, erről nincs országos összesítés.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció, Fotó: Shutterstock

Hónapokig tarthat az új helyzethez alkalmazkodni

A Tescónál úgy tapasztalják, hogy a vásárlók örömmel fogadták a vasárnapi vásárlás lehetőségét. „Az előzetes számításainknak megfelelő forgalommal zártunk mindkét vasárnapon” – közölte a hirado.hu megkeresésére a cég sajtóosztálya.

Április 17-én a hipermarketlánc 147 áruháza nyitott ki, míg április 24-én már mind a 208 üzlet nyitva volt.

„Hosszú távon a vásárlókkal együtt, közösen akarjuk kialakítani azt a működést, amely a vásárlói igényeket a legjobban szolgálja. Az új helyzethez való alkalmazkodás hónapokig is eltarthat” – nyilatkozták.

Pécs 2005 december 6. Az első vásárlók a pécsi Tesco hipermarketben. A hétezer négyzetméter alapterületű, 236 dolgozót foglalkoztató hipermarket 500 millió forintos induló készlettel várja a vásárlókat .  MT Fotó: Kálmándy Ferenc

MT Fotó: Kálmándy Ferenc

Non-stop üzletek

Vámos György szerint a korábban non-stop nyitva tartással üzemelő kisboltoknak most ismét lehetősége van arra, hogy újra éjjel-nappal nyitva legyenek.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyien éltek ezzel a lehetőséggel, de a szövetség becslése szerint 10 ezer alatt van az érintett üzletek száma Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy a nagyobb hipermarketek vasárnapi újranyitása miatt lehetségese-e, hogy kisboltok fognak megszűnni, Vámos György azt mondta, a 2000-es évek eleje óta folyamatosan csökken a kisboltok száma.

„Ennek nincs köze a boltzárhoz. A piacon sok hatás érvényesül. A kicsik hátrányban vannak a nagyokkal szemben, s aki nem bírja a versenyt kiesik” – magyarázta, hozzátéve, hogy a Magyarországon lévő 141 ezer üzletből 120 ezer még mindig kis-és középvállalkozók kezében van.