Szöul szerint "nevetséges" Phenjan ajánlata

Szöul nevetségesnek nevezte és elutasította hétfőn Phenjan előző napi ajánlatát, miszerint Észak-Korea felhagy katonai jellegű nukleáris kísérleteivel, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok felfüggeszti éves hadgyakorlatait.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője útján annak az álláspontjának adott hangot, hogy Észak-Korea az említett javaslattal csupán Szöulra és Washingtonra akarja hárítani a felelősséget, és el akarja terelni a figyelmet a Phenjan megbüntetését célzó globális erőfeszítésekről. A tárca egyúttal felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a további provokációkkal.

Ri Szu Jong észak-koreai külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott, vasárnap közzétett interjújában kijelentette, hogy Észak-Korea felhagy a nukleáris kísérletekkel és hajlandó a párbeszédre, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea “egy időre, néhány évre” felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait.

Ri megismételte Phenjan azon álláspontját, hogy az országnak joga van ellenségei nukleáris elrettentéséhez, nem lehet megfélemlíteni semmilyen szankcióval, és hogy az Egyesült Államok kényszerítette atomfegyverek kifejlesztésére.

Phenjan, 2016. április 15. Észak-korai katonák állnak Kim Ir Szen (b) és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők óriási szobrai előtt az észak-koreai fővárosban, Phenjanban, az államalapító Kim Ir Szen 104. születésnapján, 2016. április 15-én. Kim Ir Szen születésének napja munkaszüneti nap Észak-Koreában. (MTI/EPA/Franck Robichon)

A dél-koreai országegyesítési tárca szóvivője szerint “nevetséges”, hogy Észak-Korea a törvénytelen cselekedeteiről, nevezetesen a nukleáris kísérletekről való lemondást egy védelmi jellegű hadgyakorlat felfüggesztéséhez köti.
Március elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa kibővítette a Phenjan elleni szankciók körét, válaszul az észak-koreai januári kísérleti atomrobbantásra és az egy hónappal később nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott műholdfellövésre. Phenjan ennek ellenére újabb – immár az ötödik – kísérleti atomrobbantásra készül várhatóan még a Koreai Munkapárt májusi kongresszusa előtt.

Dél-Koreában jelenleg nagy a riadókészültség az észak-koreai hadsereg alapításának hétfői 84. évfordulója miatt – derült ki a védelmi minisztérium hétfői tájékoztatásából. A tárca egyik illetékese elmondta, hogy nukleáris kísérlet előkészületeinek jeleit észlelték.
Észak-Korea szombaton egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával hajtott végre tesztet északkeleti partjainál. Az ENSZ elítélte az akciót és további szankciókat sürgetett Phenjannal szemben.