Kellemetlen meglepetés az osztrák határon

Torlódtak a járművek az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél, az osztrák rendőrség hétfőn ugyanis megkezdte az előre meghirdetett szúrópróbaszerű ellenőrzését: migránsokat és embercsempészeket keresnek. A burgenlandi rendőrség múlt héten jelentette be a magyar határ térségébe szervezett akciót, de hogy pontosan melyik határátkelőknél ellenőriznek, azt az intézkedés sikere érdekében nem hozták nyilvánosságra.

Nem ez az első eset egyébként, amikor Ausztria szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez Magyarországgal közös határán. Tavaly ősszel és idén is tartottak már hasonló akciókat az osztrákok, mindegyik alkalommal nagy torlódások alakultak ki a magyar oldalon.

Ígéretüknek híven az osztrák hatóságok hétfő reggel megkezdték a szúrópróbaszerű ellenőrzést az osztrák-magyar határon, négy tartományban. Azt nem árulták el, hogy pontosan mely átkelőket érinti a szigorúbb vizsgálat.

Az M1-esen Hegyeshalomnál több száz méteres volt a dugó, miután az osztrák rendőrség 8 órakor itt is elkezdte az ellenőrzést. Indoklásuk szerint az illegális bevándorlókat és az embercsempészeket akarják kiszűrni. Az akciót előre meghirdették, mégis volt, akit váratlanul ért az ellenőrzés, és a dugó miatt is sokan panaszkodtak. Hegyeshalom polgármestere azt mondta: fontos, hogy kiszűrjék az illegális bevándorlókat, és bízik benne, hogy az osztrákok megoldják majd a forgalmi fennakadásokat.

A soproni határátkelőnél is csak araszolva tudtak haladni az autók, de nem csak a nagyobb átkelőhelyeknél vannak ellenőrzések, Kópházánál is megállítják az autósokat, ahogy az ausztriai Rőtfalván is. Az M1 tudósítója a helyszínen azt mondta: Itt a rendőrök az ellenőrzések közben figyelnek arra, hogy ne okozzanak torlódást.

Az M1 Híradó helyszíni tudósítója délben azt jelentette, a több száz méteres torlódás Hegyeshalomnál körülbelül reggel 9 órára megszűnt, akkortól kezdve zavartalanul haladhattak a személyautók, dél körül azonban megint lelassult a forgalom.

A leginkább “szorult helyzetben” egyébként a kisteherautók, a furgonok és a kamionok vannak, utóbbiakat ráadásul egy külön sávon engedik át, ezért itt most is több kilométeres a sor. Bővebb információk egy délután kettő óra után sajtótájékoztatón lesznek.