Ha nem figyel, odaveszhet az egész termés

Cserebogár-invázió van a kertekben, gyümölcsösökben. Az áprilisi és májusi bogarak is rajzanak, tömegével láthatók a leveleken. A tyúkok szívesen segítenek a pusztításban, de a legtöbb helyen muszáj valamilyen vegyszert alkalmazni.

Az elmúlt hetekben hirtelen elszaporodtak a rovarok. Külön ki kell emelni a cserebogarakat, az áprilisi, de már a májusi cserebogár is rajzik. A levelek rágásával kezdik, akkor még el lehet őket csípni, mert a fán is lepermetezhetők, ellentétben a későbbi fajokkal. Ahogy azonban lerakják a talajba a tojásaikat, már nincs megoldás – magyarázta Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Párzó cserebogarak egy virágzó cseresznyefán. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Párzó cserebogarak egy virágzó cseresznyefán. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Úgy is lehet őket gyéríteni, hogy hajnalban lerázzuk őket, és bedobjuk a tyúkoknak, de a permetezés is megfelelő, piretroid szerekkel – mutatott rá.

A másik nagy gondot az atkák terjedése jelenti. Már az első telepeiket is létrehozták, így sürgősen permetezni kell, ha valakit zavar az elsősorban esztétikai gondot okozó kártevő. Vannak nagyon jó atkaölő szerek, azokat felváltva, bőséges lémennyiséggel, apró cseppképzéssel kell használni. Két hatóanyagot lehet kiemelni: egyik a hexitiazox, a másik a flufenzin, amely a fonákon lévő atkákat is eléri.

Egyes tájrészeken nagyon nagy gondot okoznak a barkók is. Fel kell lépni ellenük, mert kirághatják a rügyeket, egy kora tavaszi fertőzéssel pedig odalehet a teljes termés. Ellenük azonnali hatásként valamelyik piretroid készítményt javasolt használni.

Az araszoló hernyókból is bőven akad idén. Ha van a kertben, akkor az előbb említett hatóanyagcsoporttal lehet védekezni ellene – magyarázta.

A különböző molyokra, így az alma-, a szilva- és a barackmolyra még csak most kell készülni, ahogy a cseresznyelegyek ellen is.