A gyerekek megérezhették, mire készül késelő apjuk

Hangfelvételek bizonyítják, hogy az anya már többször kért segítséget. A gyermekvédelem, a gyámügy és a rendőrség is tudta, elmérgesedő családi konfliktus fenyeget két gyereklányt. Mégsem tudták időben megakadályozni, hogy a féltékenységtől bekattant apjuk az életükre törjön.

Mobiltelefonnal rögzített felvételen hallható, ahogy a kislányait megkéselő apa rátámad volt élettársára, és két közös gyerekükre. A férfi kocsival követi őket az utcán, majd hirtelen feléjük kormányozza az autót. A nő ekkor kétségbeesetten sikítja a járdán álló kicsiknek, hogy azonnal ugorjanak fel a kerítésre.

Hónapokkal korábban

A megrázó jelenet hónapokkal a késelés előtt történt, de már ez is a közelgő tragédiát sejttette. A családi háború 2012 szeptemberében kezdődött, amikor az anya, Klaudia úgy döntött, hogy kilép a párkapcsolatából.

A bíróság az apának, Jánosnak ítélte 6 és 4 éves kislányukat, volt párja kéthetente hétvégére vihette el őket. A férfi azonban képtelen volt beletörődni, hogy elhagyták.

Fenyegette és bántotta a nőt, aki telefonjával felvette a zaklatásokat: „Két napom van a gyerekeimmel. Te nem adod meg nekem, hogy nyugodtan legyek a gyerekeimmel. Most is zaklatsz. Miért zaklatsz, mikor a gyerekeimmel szeretnék lenni nyugodtan?”

A fiatalok 15 és 23 évesen kerültek össze. A második gyerek születése után kezdődtek a bajok: az anya dolgozni kezdett, új ingerek érték, és egyre kevésbé akart megfelelni a férje elvárásainak.

Márpedig a körhintát üzemeltető após megkövetelte, hogy hagyományaiknak megfelelően fia legyen az úr a házban. János két tűz közé került, és egyre őrültebben viselkedett.

„Ravatalon lássam mindkét lányomat”

A késelés előtti napokban magából kifordulva azzal fenyegetőzött, hogy „mához egy hétre a ravatalon lássam mind a két lányomat.” A rémült anya a rendőrségnek könyörgött segítségért.

- Rendőrség, jó napot! Miben segíthetek?
- Jó napot kívánok! Nagyon kérem az Önök segítségét! Nem vagyok együtt az élettársammal, nála van a két gyerek, és fenyegetőzött, hogy megöli őket. Kérem szépen, menjenek ki, csináljanak valamit!

Kéfény - késelő apa

A hatóságok előtt már ismert volt a szülők között kialakult mély konfliktus, mégsem tudtak beavatkozni. János és a rokonai ártatlan bárányként fogadták a bejelentésre kiérkező nyomozókat. A rendőri jelentésekbe ez került be: minden rendben, a volt élettárs provokálja a férfit.

Pszichológusok hada figyel a gyerekekre, és a gyermekjóléti szolgálat is figyel. De az, hogy valójában mi is történik a sértett és a vádlott között, nagyrészt kettőjük közt marad. A hatóságok véleménye megoszlik abban, hogy igaza van, vagy nincs igaza a sértettnek – hangsúlyozta Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség ügyésze.

Az igazságügyi szakértőket azonban a férfi nem tudta megvezetni, rájöttek, hogy manipulál.

Egyszer például mindenkivel elhitette, hogy öngyilkos lett, miközben csak fájdalomcsillapítókat vett be, és estére már haza is szökött a kórházból.

Párját besározandó pedig úgy akart látleletet szerezni, hogy saját magát verte és harapta össze. Miközben a hatóságok „gatyáztak”, meg az aktákat küldözgették ide-oda, János már végzetes bosszút forralt: templomba ment, ahová családi fotókat vitt magával.

Aztán egy fenőkővel megélesített egy 10 centis pengéjű konyhakést. Az ügyészség szerint nem kizárt, hogy a kislányok, Jázmin és Szimóna tudták, mi vár rájuk.

Egész este nem mertek elaludni. Várták a hajnalt, mégis elaludtak, az apjuk kitakarta őket, és akkor történtek a szúrások – ismertette az eseményeket az ügyész.

Kéfény - késelő apa

2013. november 13-a, hajnali 5 óra volt ekkor. János mindkét kislányára egyszer csapott le. Aztán öngyilkossággal próbálkozott, de nem volt rá képes.

Végül felhívta a mentőket, akiknek azt mondta, hogy jöjjenek gyorsan, mert valaki rájuk támadt. A kicsik élethalál között voltak, az apát is meg kellett műteni. Amikor magához tért, mindent beismert.

Mentőt hívott

A késelő apa szerencséje az volt, hogy még időben mentőt hívott a lányaihoz. Gyilkosság helyett testi sértésért, kiskorú veszélyeztetéséért és zaklatásért kell bűnhődnie.

Az ügyészség szerint, aki saját gyerekét pusztítja el, az szentség elleni bűnt követ el, amiért isteni büntetés jár. János az utolsó szó jogán irgalmasságot és könyörületességet kért, a büntetése 11 börtönév lett.

A Fővárosi Törvényszék szerint az ügy megdöbbentő tanulsága az, hogy az élettársak szétválásától kezdve eltelt 1 év 2 hónap alatt majdnem két kisgyerek haláláig fajult a történet, miközben a hatóságok felfigyeltek az egyre durvuló családi viszályra, és a férfi ellen már nyomoztak.

Kéfény - késelő apa

Meg kell vizsgálni, hogy ilyen odafigyelés mellett is megtörténhetett a legsúlyosabb bűncselekmény – hangsúlyozta Kenéz Andrea.

A bírónő keményen kritizálta a büntetőeljárásban résztvevőket

A bírónő kijelentette, ha a nyomozóhatóság nem végzett volna ilyen gyenge munkát, és több bizonyítékot gyűjtött volna, talán lényegesen súlyosabb bűncselekményt lehetne az apa számlájára írni.

Kifogásolta, hogy a késelés előtt egy hónappal indult nyomozásban csak tavaly sikerült kihallgatni az apát, és alig egy hónapja zárult le egy kapcsolati erőszak miatt indult nyomozás János ellen, aki már két és fél éve börtönben van.

Ráadásul bizonyítékok hiányára hivatkozva, eredmény nélkül fejezték be az eljárást. Pedig számtalan lefoglalt tárgy és telefonnal rögzített hanganyag porosodott a rendőrségi raktárakban. Ezeket még szakértővel sem vizsgáltatták, pedig a bíróság szerint még időben bizonyíthatták volna, hogy az anya igazat mondott, amikor segítségért könyörgött.

A bíróság számára az nem bizonyíték, ami valamelyik kapitányság bűnjelraktárában hever, több éve.

A bíró szerint az ügyetlenség és a szakmaiatlanság miatt újból és újból megismételt kihallgatások, nem segítették az áldozatok felejtését és gyógyulását, az elhúzódó eljárás nem felelt meg a gyerekáldozatok fokozott védelmét célzó előírásoknak.

A vádhatóságot is letolta a bíróság, amiért az áldozaton kérték számon, hogy nem szerzett látleletet minden egyes őt ért bántalmazásról.

Kéfény - késelő apa

János a kezdeti beismerését később úgy módosította, hogy semmire nem emlékszik, egy idegen bújt belé. Később azt állította, gyógyszerek hatása alatt volt, majd elárulta, hogy zárkatársai tanácsára próbált ezzel védekezni.

A férfi személyiségzavaros

A szakértők azonban megcáfolták, hogy a férfi bekattant volna. Azt viszont megállapították, hogy János személyiségzavaros, gyerekes az érzelmi élete, feszültségtűrése alacsony, és színpadias, hisztérikus.

Bűntudat helyett inkább saját sorsa miatt aggódik, és magát is áldozatnak érzi. Miközben elvezették, azt kiabálta, hogy kikészült, nem bírja, és úgyis tesz valamit magával.

Rokonai tanácstalanul tébláboltak a folyosón, a törvényszék szerint ők is hibásak, mert nem csitították a feleket, inkább a helyzet elmérgesedésében segédkeztek.

A kislányokról ma még senki nem tudja megmondani, milyen hatással lesz az anyaságukra vagy a párkapcsolatukra, hogy a saját apjuk tört az életükre.

Kéfény - késelő apa

Korábbi tragikus esetek

Egy évvel korábban, egy decemberi reggelen, egy mosonmagyaróvári nő használta fel gyerekét bosszúja eszközéül. Bezárta dolgozni készülődő férjét családi házuk fürdőszobájába, felkapta 3 éves kisfiúkat, és egy elhagyatott bányatóhoz autózott. Benjáminnal az ölében a jeges vízbe gázolt, majd mikor már elég mély volt, beledobta a kicsit és elmenekült.

A feldúlt nő egyenesen a rendőrségre ment, de már csak a gyerek holttestét találták meg a tóban.

A család itt is szétesett: a szülők váltak, kisfiúkat a bíróság az apának ítélte. Az anya végső elkeseredését az okozhatta, hogy volt férje Németországba készült a kisgyerekkel karácsonykor, nélküle.

Lubomírát 14 évre fegyházba küldte az igazságszolgáltatás. Keservesen zokogott ítélete hallatán, ám a bíró szerint nem volt egyértelmű, hogy a kisfia elvesztése, vagy saját sorsa rázta meg ennyire.

Lelőtte a lányát

Ugyanebben az évben egy elhagyott abonyi férfi is a saját kislánya életére tört. Mihály gyötrelmei akkor kezdődtek, amikor felesége válni akart, és a gyereküket is magával akarta vinni.

Kétségbeesésében ördögi tervet eszelt ki: miután 2012. augusztus 26-án az anya elment dolgozni, a férfi kettesben maradt otthon a 10 éves Kiarával. Amikor a gyerek elaludt, az apa felkelt, és az előre odakészített pisztolyával fejbe lőtte.

A férfi ezután saját homlokához tartotta a fegyvert. A lövés ereje csak az ágyról lökte le, túlélte. Vérző fejjel kikúszott a fürdőszobába, pár órával később a munkából hazaérkező felesége talált rá.

A gyilkosság előtt Mihály már fenyegetőzött, de nem vették komolyan. Kijelentette, hogy Kiarával együtt nekirohan autóval egy fának. Majd azt mondta: tesz róla, hogy a felesége belerokkanjon ebbe a válásba. Anyósának pedig azt írta levélben, hogy majd a sors elrendez mindent.

A kislányon már nem tudtak segíteni, a férfi biztosra ment. Mihály életéért hónapokig küzdöttek. Fél homloka hiányzik, nehezen jár, és mire megszületett 18 éves, jogerős ítélete, elborult az elméje.