Szájer: már odafigyelnek a magyarokra

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő szerint a magyarok az elmúlt öt évben elérték, hogy amit mondanak, arra odafigyelnek, és ha nem is követik mindig, vannak, akik meglátják benne az iránymutató dolgokat.

A politikus a Magyar Hírlap szombati számának nyilatkozva Orbán Viktort, aki jelenleg Európa egyik legrégebben működő miniszterelnöke, a kontinens talán legtapasztaltabb politikusának nevezte.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Kovács Tamás

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Kovács Tamás

Szólt arról is, hogy az unió Lengyelországgal kapcsolatban ugyanazokat a hibákat követi el, amelyeket korábban Magyarországgal szemben, ezért ki kell mondani: az EU alapszerződése védi a tagországok alkotmányos önazonosságát.

Úgy fogalmazott: nem veszik ki jól magát, és nem javítja az unió megbecsültségét az, ha mondvacsinált okokból helyi lengyel vagy magyar ügyekben valamifajta önjelölt fellebbezési hatóságként viselkedik.

Szájer József mindezt egy ideológiai, taktikai eszköznek tekintette, az európai baloldal utóvédharcának.

Szólt az európai határvédelem fontosságáról is, hangsúlyozva: nem a dublini egyezményt és nem a menekültügyi egyezményt kell átalakítani, csupán be kellene tartani azokat.