Pert nyert a norvég tömeggyilkos

Megnyerte a norvég kormány ellen "embertelen bánásmód" jogcímen indított perét Anders Breivik norvég tömeggyilkos, aki 2011-ben 77 ember életét oltotta ki egy nyári táborban.

Az oslói kerületi bíróság szerda délután közölte a tömeggyilkos javára hozott döntését: a férfi emberi jogait megsértette a norvég kormány – jelentette a brit Independent. Az ítélet nem jogerős, és meghozatala előtt  mind a vád, mind  a védelem jogászai – előre közölték, hogy fellebbeznek, ha nem értenek egyet a bíróság döntésével.

“Demokratikus államban az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték. Ez mindenkire vonatkozik, terroristára és gyilkosra egyaránt” – hangoztatta Helen Andenaas Sekulic bírónő.

Ítéletében  negatívumként említette Breivik elszigetelését, és nehezményezte, hogy a hatóságok nem szenteltek kellő figyelmet a tömeggyilkos mentális egészségének börtönkörülményei megszabásakor.

A részleges győzelmi ítéletben szerepel továbbá, hogy bár nem sérült Breivik magán- és családi életének tiszteletben tartásához való joga, a norvég kormány köteles 331 ezer norvég koronát fizetni a sértett rabnak, azaz több mint 10 millió forintot.

A tömeggyilkos azért perelte be a norvég kormányt, mert elmondása szerint rosszul tartják és már 5 éve meg akarják gyilkolni.

Márciusi tárgyalásán hangsúlyozta: haláláig kitart és harcol a nácizmusért és az emberi jogaiért.

Kihűlt kávéval “kínozták” a tömeggyilkost

Testápoló, margarin és internet nélkül kell börtönbüntetését töltenie – erre is panaszkodott a 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik, aki fogva tartásának körülményei miatt beperelte a norvég kormányt.

Breivik a tárgyalásán elmondta, hogy tarthatatlan, hogy nem kap testápolót, bőre már teljesen kiszáradt a börtön klímájától. Ha ez nem lenne elég, kávéját is mindig hidegen hozzák, sőt: kenyeréről általában lefelejtik a margarint.

epa05218200 Convicted mass killer Anders Behring Breivik attends the fourth and last day in court in Skien prison, Norway, 18 March 2016. Behring Breivik is charging Norwegian authorities of violating his human rights by holding him in isolation for almost five years.  The right-wing mass murderer, who committed the July 2011 Norway attacks that claimed the lives of 77 people, accused the government of his country of trying to kill him by putting him in solitary confinement after he was convicted.  EPA/LISE ASERUD NORWAY OUT

Anders Behring Breivik EPA/LISE ASERUD NORWAY OUT

Ügyvédje is számtalan alkalommal kifejtette, hogy védence jobb bánásmódot érdemelne.

Nemzetközi szinten Breivik “szerencsésnek mondható”, hogy Norvégiában raboskodik: a férfinek 3 saját cellája van, egyikben pihen és tanul, a másodikban és harmadikban pedig sportgépeket, televíziót, számítógépet és videójátékokat szereltek be neki. Sajnos internetet nem vezettek be a cellájába, de kárpótlásul saját konyhája van, és állítólag a mosógépet is személyesen használhatja.
Skien, 2016. március 16. A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivikről leveszik a bilincset a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2016. március 16-án, perének második tárgyalási napján. A hetvenhét embert lemészároló Breivik az emberi jogainak megsértése miatt indított pert a norvég állam ellen. (MTI/EPA/NTB Scanpix/Lise Aserud)

Skien, 2016. március 16.
A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivikről leveszik a bilincset a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2016. március 16-án, perének második tárgyalási napján. A hetvenhét embert lemészároló Breivik az emberi jogainak megsértése miatt indított pert a norvég állam ellen. (MTI/EPA/NTB Scanpix/Lise Aserud)

77 embert gyilkolt meg

Anders Behring Breiviket 21 évi szabadságveszésre – a Norvégiában kiszabható legnagyobb büntetésre – ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül mészárolt le fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

Összesen hetvenhét embert ölt meg, köztük sok tizenévest.