Már a Sydney-öbölben is fehéredik a korall

Először észleltek korallfehéredést a Sydney-öbölben; a káros jelenséget a tengervíz melegedésével magyarázzák.

A Sydneyi-öbölben rutin megfigyelések során találtak kifehéredett korallkolóniákat számos helyen. A tudósok becslése szerint egyes helyeken a korallok 45 százaléka kifehéredett.

A korallok színvesztését szélsőséges időjárási körülmények okozhatják, mint például a tengervíz túlzott melegedése. Ha melegebb a víz, a korallban élő, és annak színt adó algák méreganyagokat választanak ki, amiért a korallok kilökik azokat.

„Aggódunk a jelenség miatt. Első alkalommal észleltünk ilyet a Sydney-öbölben. A fehéredés itt egy kicsit más, nem olyan magas a hőmérséklet, mint a Nagy-korallzátonynál” – mondta Mathew Nitschke, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) szakembere.

A Nagy-korallzátonynál a múlt hónapban az eddigi legsúlyosabb korallfehéredését észlelték kutatók.

Az XL Catlin tengeri felmérés által 2016.március 21-én közzétett fotón búvár filmezi a Nagy-korallzátony Lizard-szigete körüli kifehéredett korallokat. (Fotó: AFP)

Búvár filmezi a Nagy-korallzátony Lizard-szigete körüli kifehéredett korallokat. (Fotó: AFP)

Samantha Goyen, az UTS tudósa szerint a szakemberek nem számoltak azzal, hogy ilyen gyors változás megy végbe a korallok fiziológiájában, a sydneyi korallok néhány hét alatt kifehéredtek.

A Sydney-öböl vizének hőmérséklete elérte a 26,5 Celsius-fokot. Az év ezen időszakában az átlaghőmérséklet 24-24,5 Celsius-fok.

A szakemberek remélik, hogy a tengervíz felszínének hőmérséklete 23 Celsius-fokra csökken, mielőtt a déli féltekén beköszönt a tél, és a korallok két-három hónap vagy hosszabb idő alatt regenerálódnak.

Ausztrál kutatók a Science című tudományos folyóiratban múlt héten közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy hőhullámok idején fenyeget a korallfehéredés, ha a vízhőmérséklet 2 Celsius-foknál többet emelkedik, lehűléskor azonban képesek regenerálódni.

Ha azonban a vízhőmérséklet tartósan 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, a korallok elveszítik a túlzott melegedés elleni természetes védelmüket, és a zátonyok fehéredése drámai mértékben nő.