Észtország nemet mond a menekültek automatikus elosztására

Kedden Taavi Roivas észt miniszterelnök Tallinnban úgy fogalmazott: országa elutasítja az Európai Bizottság javaslatait a menekültrendszer megreformálására, és nem akarja azt sem, hogy megváltozzanak a dublini szabályok. Utóbbiak jelenleg lehetővé teszik, hogy oda toloncolják vissza a menekülteket, ahol beléptek az unió területére.

“Nem támogatjuk az alapelvek megváltoztatását, sem a menekültek automatikus elosztását” – jelentette ki Roivas.

Ehelyett inkább a migránsválságra kellene összpontosítani, illetve a szükséget szenvedő embereken kellene segíteni – hozta nyilvánosságra Roivas véleményét az észt államtitkárság keddi közleménye.

A jelenleg érvényben lévő dublini szabályozás arra az országra hárítja a menedékkérők ellátását és kérelmük elbírálását, ahol az unió területére léptek.

Csütörtökön vitázhatnak a kvótareformról

Az Európai Bizottság két tervet mutatott be április elején az uniós menekültrendszer megreformálására, és az egyik értelmében lehetőség lenne a menedékkérők tagállamok közötti kvótaalapú elosztási mechanizmusának bevezetésére is.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik javasolt terv megtartaná az érvényben lévő szabályozást, ugyanakkor lehetőséget biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő migrációs nyomással, hogy segítséget kérjenek a többi tagállamtól a menekültek elosztásában.

A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján.

Az uniós tagállamok igazság- és belügyminiszterei csütörtökön tanácskoznak a brüsszeli javaslatokról.