Célegyenesben a László Petra-ügy nyomozása

Heteken belül kiderül, milyen bűncselekményt követett el az N1 Tv volt operatőre, aki tavaly szeptemberben Röszkénél elgáncsolt egy gyerekével a kezében futó édesapát és erőből megrúgott egy kislányt és egy kisfiút.

Május 10-én lesz nyolc hónapja, hogy a Szegedi Járási Ügyészség eljárást indított László Petra ellen. Az operatőrt, akinek a viselkedése bejárta világsajtót, többen is feljelentették.  Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője a hirado.hu-nak azt mondta, a rendőrség garázdaság miatt nyomoz.  Az aktát május 10-ig le kell zárniuk a rendőröknek, így legkésőbb akkor kiderül, hogy miért kell felelnie László Petrának.
A Btk. szerint garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, akkor maximum két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
Röszke, 2015. szeptember 9. Migránsok Röszke határában, a Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőponton 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kép illusztráció. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Felvetődött más bűncselekmény is
 
A nyomozás részben azért tart ilyen sokáig, mert a rendőrségnek azt is tisztáznia kell, hogy, megállapítható-e a garázdaságnál súlyosabb bűncselekmény is.
Jogvédők korábban arról beszéltek, hogy közösség tagjai elleni erőszak is szóba jöhet az ügy kapcsán.

Azt mondta, nem volt szándékos

 
Az N1TV munkatársa szeptember 8-án Röszkénél, az ott feltorlódott migránsok között forgatott, ekkor készültek róla azok a felvételek, amelyek alapján feljelentették, munkaadója pedig elbocsátotta. A hazai és a külföldi sajtó is sokat foglalkozott az esettel.
 
A képeken az látható, hogy László Petra a felé futó tömegből megrúg egy fiút és egy kislányt, majd egy gyermeket a karján tartó férfi felé is lendíti a lábát, aki ezután felbukik. A történtek után bocsánatot kért, és azt állította, nem látta, hogy gyerek fut felé, a rúgás pedig nem volt szándékos.
A férfit gyermekeivel Spanyolország fogadta be

A gyermekét karjában tartó Oszama Abdul Mohszen jelenleg a spanyolországi Getafében él, a CENAFE fociakadémián dolgozik és 1200 eurót keres amellett, hogy munkáltatója lakást és nyelvtanfolyamot is biztosít neki.

Az 56 éves férfival nemrég az Aljazeera készített interjút. Mohszen elismerte, karrierjét nagyban az őt övező médiaérdeklődésnek köszönhette, egy héttel a magyarországi eset után ugyanis már menedéket kapott Spanyolországban.

Mohszen elmondta, nem boldog, hiányzik neki a családja, akik nem kaptak vízumot a spanyol államtól.

További terveiben az szerepel, hogy Ausztriába vagy Németországba költözik, ahol focicsapatot alakít.