Botka: Szeged évi 800 milliót bukhat a hulladékgazdálkodás átalakításával

Évente 800 millió forint veszteséget okozhat Szegednek a hulladékgazdálkodás átalakítása, a helyzet hasonló lehet az ország más nagyvárosaiban is - jelentette ki a polgármester a Tisza-parti város közgyűlésének pénteki ülésén.

A politikus a jogszabályok alapján kötelezően megalakítandó új hulladékgazdálkodási önkormányzati cég létrehozásáról tartott vita során úgy fogalmazott, az átalakításokkal a kormány elveszi a szegediek hulladékkezelésre befizetett pénzét, a feladatot pedig otthagyják a városnál.

Kifejtette: a tervezet szerint a hulladékkezelést koordináló állami cég évente 300 millióval kevesebbet juttat az önkormányzatnak, mint amennyit a lakók a városban befizetnek. A korábban értékesített szelektív hulladékot – amelyből 230-250 millió forint bevétel származott – ingyen kell átadni, a hulladéklerakási díj pedig 250 millió forinttal emelkedik – tudatta a polgármester. A hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása a többi nagyvárosban is hasonló károkat okoz – mondta Botka László.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Közölte, a jogszabályváltozás megszünteti a Szegeden az országban szinte egyedüliként minden nyugdíjasnak nyújtott 50 százalékos üzletpolitikai kedvezményt is, ezzel 16 300 szegedi háztartás szemétdíja emelkedik duplájára. A díjemelés elkerülésének egyetlen lehetősége, hogy a nyugdíjas háztartások 60 vagy 80 literes kukát igényelnek, ehhez az önkormányzat minden segítséget megad – tette hozzá a polgármester.

Póda Jenő (KDNP) szerint a várost érintő 800 millió forintos veszteség csupán becslés. A végleges szabályokat nem a hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvény, hanem majd a 2017-es költségvetés rögzíti.