A váltságdíjfizetés nem garancia a zsarolással szemben

A zsarolóvírusok ellen elsősorban a rendszeres biztonsági mentések elkészítésével lehet védekezni.

A zsarolóvírusok a felhasználók adatait titkosítással teszik hozzáférhetetlenné. Majd üzenet érkezik, hogy milyen módon és mennyiért oldanák fel a blokkolt fájlokat. A fizetés azonban egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy később újra hozzáférhetünk az adatállományunkhoz.

Számítógép - internet - hack

Szappanos Gábor a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a fertőzés általában word dokumentum formájában indul el, amelyet megnyitva aktiválódik a kártevő tartalom, s elkezdi titkosítani a számítógépen, valamint az azzal elérhető, a lokális hálózatban található állományokat.

A szakember hangsúlyozta: nem vírusokról van szó, ezek önmaguktól nem terjednek, minden egyes számítógépet külön-külön fertőznek meg azzal, hogy például a felhasználó e-mail címére olyan programot küldenek, ami a nem kívánt titkosítást elvégzi. A titkosítás jellege miatt a zárolt fájlok általunk nem visszafejthetők.

Szappanos Gábor beszélt arról is, hogy az adatok felhőben tárolása mindaddig biztonságos, amíg az internetelérés biztosítva van. A legfontosabb azonban a rendszeres biztonsági rendszermentések elkészítése. Ha ezek megvannak, a zsarolóvírus hiába titkosítja a fájlokat, egy mozdulattal visszaállítható minden.

Muraközi Gergely netjogász hangsúlyozta: az ilyenfajta zsarolás bűncselekménynek számít. Az elkövetők mostanra semmiféle etikával, erkölccsel nem rendelkeznek, akár kórházakat is célzott támadásoknak tesznek ki. A rendőrség a zsarolóvírusokkal és azok készítői, küldői ellen tehetetlen.

A netjogász elmondta azt is, a vírusirtók a programok 99 százalékát ki tudják szűrni, a legújabbakat azonban, amelyeket célzottan fejlesztenek, nagyon nehéz kiszűrni.