Néha túl sokat látnak a Google kamerái

Miután a Street View Magyarországon is körbe járt, számos vicces, érdekes és megdöbbentő jelenetet szúrtak ki a felvételeken a szemfüles internetezők.

Mára elérhetők a 360 fokos felvételek és a belső képek azokról a helyekről, ahova az „utcakép” autók, biciklik vagy motoros szánok sosem jutnának el. Víz alatt, hegyekben vagy egy állatkertben – a kamerák mindenhol ott lehetnek. Verekedés, karambol, sétáló néni – a cég kamerái mindent rögzítenek a magyar mindennapokból is.

A személyiségi jogok kitakarással védve vannak, mégsem minden ország engedi be a kamerákat a területére.

Van, aki csak a víz alá engedi a kamerákat

Ausztriában például csak múzeumi nézet és néhány sípálya képe látható, s Indiában is csak a látnivalókra lehet rákeresni a Google termékén keresztül. Számos országban kizárólag a víz alatti területek megörökítése engedélyezett.

Ausztráliában, a Fülöp- szigeteket és Hawaii-n a Catlin Seaview Survey nevű tudományos program keretében készítettek képeket, mellyel a világtengerek élővilágát vizsgálják. A program együttműködik a Google-lel, így már nem csak a kapualjak, de a vízi élővilág is megelevenedik a monitoron. A fotókat fél éven keresztül készítették és három kamerával dolgoztak, írja a kulcsszo.hu.

A Google Street View kamerája a Machu Picchun. (Fotó: Reuters/Pilar Olivares)

A Google Street View kamerája a Machu Picchun. (Fotó: Reuters/Pilar Olivares)

Nehezen megközelíthető helyeken is vannak a kamerák

Egy thaiföldi fiatalember 500 mérföldet gyalogolt egy 18 kg-os kameracsomaggal, hogy megörökíthesse ezeket a nehezen megközelíthető helyeket az utókornak. A Panupong Luangsa-ard nevű triatlonista összesen négy pár cipőt koptatott el a két évig tartó út alatt. A Sukhothai Történelmi Park mellett az Ayutthaya ősi templomokat, teaültetvényeket is megörökített, de még a helyi állatkert panda kiállítását is meglátogatta.

Már a belső terekről is készülhet felvétel Magyarországon

Nem tudni, hogy Magyarországra mikor jut el a thaiföldi technika és lesz-e olyan vállalkozó kedvű fanatikus, aki nálunk is ennyit sétál. Pedig nyolc hónapja már hazánkban is elérhető az a belső nézet funkció, amely a Google Keresés és a Google Térkép Utcakép funkciójával együtt működik. Ide kattintva látható néhány hazai virtuális séta.