Korrupt rendőrök engedik be Európába a migránsokat

Háromezer forintnak megfelelő összegért engedi át Európába sok török rendőr az összegyűlt bevándorlók tömegéből azokat, akik hajlandóak fű alatt pénzt adni nekik - állítja egy brit portál. Mindeközben Törökország több mint 940 milliárd forintnak megfelelő összeget kap az Európai Uniótól a migránsáradat megfékezésére.

Korrupt török rendőrök ássák alá az Európai Unió migránsáradat megakadályozására tett erőfeszítéseit – írja az Express nevű szélsőjobb brit portál saját információkra hivatkozva.

Fotó:  EPA/NAKE BATEV

Fotó: EPA/NAKE BATEV

A lap szerb-macedón határhoz kihelyezett munkatársa olyan afgán, szír és iraki menekülteket kérdezett meg határátlépési szándékaikról, akik meglepő módon részletes információkat adtak az illegális átjutás lehetőségeiről.

Tőlük tudta meg az Express azt is, hogy az embercsempészek mellett a rendőrök is pénzért engednek át sok bevándorlót, egy ember határátlépése 10 eurónál kezdődik, de rizikós helyzetekben ez az összeg 100 euróig is felszökhet.

Az uniós tisztviselők múlt hónapban egyeztek meg a Törökországnak előkészített óriási támogatás átadásáról, emellett a schengeni tagság lehetőségét is meglebegtették a török kormány előtt.

A török rendőrség “mulasztásai” azonban saját kormányuk célkitűzései ellen dolgoznak.

Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI

Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI

Rendőrök vagy embercsempészek? A bevándorlóknak mindegy, ők átjutni akarnak

Elképzelhető, hogy sok török rendőr pénzjutalom fejében átengedi a határnál várakozó migránsokat, azonban a lap azzal a problémával nem foglalkozik, hogy ezek a bevándorlók sokszor összekeverik a hivatásos tiszteket a rendőrnek álcázott embercsempészekkel, akik sokszor “beöltözve” csalnak ki pénzt az Európába tartó bevándorlóktól.

Az Express bevándorlók elbeszélései alapján megtudott információi ettől függetlenül hitelesek lehetnek:

“A török rendőrségben köztudottan sok korrupt tiszt van. Ha elkapnak, pénz fejében elengednek” – állította az egyik megkérdezett.

Mások is hasonló információkkal szolgáltak: “A parti őrség kitoloncol, ha elfog. De ha pénzt kapnak, ők is továbbengednek”

A rendőri korrupció mindenesetre akkor válik hitelessé, ha nemcsak az információkkal szolgáló bevándorlók, hanem az említett rendőrök neveit is kiszivárogtatják.

A szerb-macedón határnál a rendőrség és az embercsempészek együttműködéséről is beszámoltak bevándorló családok, egyesek azt mondták, hogy a rendőrség félrenéz, ha embercsempészeket lát üzletelni a migránsokkal, mások szerint viszont üzelti kapcsolatban állnak egymással.