Nem valószínű terrortámadás a riói olimpián

Brazíliában az Iszlám Állam terrorszervezetnek gyakorlatilag nincs bázisa, ezért nem valószínű, hogy a Rio de Janeiró-i olimpián a párizsihoz vagy a brüsszelihez hasonló merényleteket kövessenek el - mondta Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor Gyula azt mondta: élnek Brazíliában muszlimok, de az iszlám radikalizmus eddig semmilyen formában nem jelent meg az országban, nem voltak terrorcselekmények, nincsenek szélsőséges imámok és “muszlim negyedek” sem, mint Párizsban vagy Brüsszelben.

 

Hozzáfűzte: ha érkezik néhány turistának álcázott terrorista, elképzelhető, hogy akár lőfegyverhez is juthatnak, de nagy, összehangolt támadást nem fognak tudni megszervezni, mert nincs meg az a kapcsolatrendszerük, infrastruktúrájuk, mint Párizsban vagy Brüsszelben.

A szakértő szerint a brazil hatóságok hasonló erőkkel készülnek a rend biztosítására az olimpián, mint a 2014-es futball-világbajnokságon, és utóbbin mintegy két és fél millió vendéget fogadott Brazília, az ötkarikás játékokra pedig egymillió turistát várnak. A komolyabb biztonsági kockázatokra a lehető legjobban fel lesznek készülve a brazilok – mondta.