Mindennapi gyötrelmek: Egymillió magyar küzd a problémával

A több mint négymillió magyar munkavállalóból legalább egymilliót érinthet közvetlenül a munkahelyi stressz. A vállalatok negyven százalékánál van valamilyen szintű probléma a stresszel, sőt több mint nyolc százalékuknál nagy a baj - olvasható ki a Stressz Barométer felméréséből. A legstresszesebb munkahelyek a szolgáltatóiparban találhatók, s a stressz miatt kieső munkanapok összesen 440 milliárd forintos kárt okoznak évente.

A stressz önmagában nem okoz problémát abban az esetben, ha nem tartós, sőt, egyes esetekben motiváló, inspiráló erővel is bír. Ha azonban valakinek nap mint nap feszült légkörben, stresszes környezetben kell dolgoznia, az előbb-utóbb megbetegedéshez vezethet.

(Fotó: AFP)

Illusztráció. Fotó: AFP

 

A bőrérzékenység, a csalánkiütés, a gyakori fejfájás, a heves szívverés, a remegés, a vérnyomás-emelkedés, az alvászavar, az izzadás, a pirulás vagy éppen hidegrázás is intő jel lehet.

A cégeknek is érdeke lenne

A munkahelyeket a törvény is kötelezi a szociális kockázatok, a stresszfaktorok felmérésére, és javaslatokat, terveket is ki kell dolgozniuk arra, hogyan tudják csökkenteni vagy akár megszüntetni a kiváltó okokat – hívta fel a figyelmet dr. Juhász Ágnes pszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember hozzátette: a cégeknek ettől függetlenül is érdeke lenne, hogy a dolgozók minél kevésbé legyenek stresszesek, hiszen ez előbb-utóbb hiányzáshoz, betegséghez vagy rosszabb teljesítményhez vezet.

 

Illusztráció - stressz (Fotó: AFP)

Illusztráció. (Fotó: AFP)

A magyar munkahelyeken azonban ma még nagyon ritka, hogy pszichológust alkalmaznának, fűzte hozzá dr. Perczel Forintos Dóra klinikai szakpszichológus, aki szerint az egyénnek azt kell tudatosítania önmagában, hogy mi teszi feszültté, stresszessé a légkört a munkahelyén, melyik kollégájával nem tud kijönni, ki vagy mi idegesíti fel. Ha ugyanis a probléma forrása a saját gondolkodásunkban van, azt egy másik munkahelyre is magunkkal fogjuk vinni.

Stressz (fotó: AFP)

Illusztráció (Fotó: AFP)

Csapos Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a munkavállaló tisztában legyen azzal, mit bír el, és hogy a stresszes helyzeteket milyen technikákkal, módszerekkel tudja kezelni – nem csak azért, hogy az egészségét megőrizze, hanem azért is, hogy hosszú távon tudjon sikeresen és eredményesen dolgozni.