Így tisztítsa a mobilt, PC-t, táblagépet – tavaszi nagytakarítás

Találhat bennük mindent, ami nem odavaló: bőrdarabkát, hajszálat, smink morzsát, port, ételmaradékot.

Lehangoló látvány, valóságos baktériumtelep gyűlik össze az okoseszközökben – ráadásul, mivel a piszkok és szennyezőanyagok kontakthibákat, túlmelegedést okozhatnak, hosszabb távon maradandó károsodást is eredményezhetnek.

Kijelző és képernyő

Leginkább egy mikroszálas kendőre van szükség. Ne használjunk papírzsebkendőt, papír törlőkendőt, mert miként a szemüvegek, úgy a kijelzők tisztítására is alkalmatlanok, mivel finom karcolásokat hoznak létre a kijelzők felületén.

Ne tisztítsunk vízzel! Ha nagyon mocskos lett, jó szolgálatot tehet a számítógép képernyőjének helyrehozatalában a kifejezetten erre a célra árusított spray.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kamera lencse

Laptop, PC, okostelefon beépített kamerájának tisztításához a már említett mikroszálas kendőn kívül lehet érdemes lencsetisztító készletet vásárolni (szintén jó lesz a fényképezőgép lencséjéhez), amely a kendőn, sprayen kívül az eldugott résekben ragadt porszemek eltávolítására alkalmas pumpát is tartalmaz.

Lehet próbálkozni fültisztító pálcikákkal is.

Billentyűzet

Többek által használt gépeknél indokolt a fertőtlenítő spray törlőkendővel kombinált óvatos alkalmazása: talán az összes alkatrész közül (fejhallgatót soha nem adunk kölcsön) ez a baktériumok legkedveltebb élőhelye. Nedves fertőtlenítés után várjunk 15 percet, míg a folyadék maradéktalanul elpárolog.

Időről időre csodát tud tenni a visszafogott porszívózás, vagy a sűrített levegőspray használata.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Számítógép és laptop belső

Végső esetben (áramtalanítás után) a számítógép oldallapjának leszerelése után kis fokozaton, távolról, kíméletesen próbálkozhatunk porszívóval, de igazán biztonságosan akkor járunk el, ha sűrített levegőspray segítségével távolítjuk el a szennyeződést. A sprayt szabad levegőn használjuk, mert egy elhanyagolt gépből meghökkentő mennyiségű por áramolhat az arcunkba. Aki fél felnyitni a PC-t, egyszerűen fújjon be a ventilátor nyílásán a kikapcsolt laptopba, számítógépbe.

Ha maradt piszok a fújások után, konyhai papírtörlőt is használhatunk, csak ne nyomjuk erősen, mert kárt tehetünk az áramkörökben. Soha ne használjunk szövetet, mert statikus elektromosságot kelthet, s a vattának sincs helye a takarításban, mert vékony szálai kontakt hibákat okozhatnak.

Félévente célszerű elvégezni a nagytakarítást: meg fogunk lepődni, mit találunk a tisztának vélt PC belsejében.