Gyalogos zarándoklat indult a csíksomlyói búcsúba

Gyalogos zarándoklat indult a pünkösdi csíksomlyói búcsúba kedden Budapestről. A csoport tagjait Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg negyvennapos útjuk kezdetén a budai Várban.

A zarándokok több száz településen keresztül csaknem kilencszáz kilométert gyalogolnak majd a Mária-kegyhelyeket összekötő Mária-úton, és május 14-én, a pünkösdi búcsúra érkeznek Csíksomlyóra.

A Mária Út Közhasznú Egyesület által szervezett programhoz bárki csatlakozhat hosszabb-rövidebb időre, a napi szakaszok az egyesület honlapján megtalálhatók.

A Mária-út teljes kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet mintegy ezernégyszáz kilométeren, és hatvan nap alatt bejárható gyalog.

A csíksomlyói búcsút annak emlékére tartják meg minden pünkösdkor, hogy a legenda szerint 1567-ben – amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni – Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét.

A Mária Út Közhasznú Egyesület pünkösdi csíksomlyói búcsúba tartó, negyvennapos zarándoklatának tagjai a budapesti Bécsi kapu térnél 2016. április 5-én. A zarándokok több száz településen keresztül csaknem kilencszáz kilométert gyalogolnak majd a Mária-kegyhelyeket összekötő Mária-úton, és május 14-én, a pünkösdi búcsúra érkeznek Csíksomlyóra. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Mária Út Közhasznú Egyesület pünkösdi csíksomlyói búcsúba tartó, negyvennapos zarándoklatának tagjai a budapesti Bécsi kapu térnél 2016. április 5-én (MTI/Mohai Balázs)

A diadal után Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.