Felháborodott a szegedi KDNP - összehívták a közgyűlést

A testület Martin Schulz egy korábbi nyilatkozata miatt hívott össze rendkívüli közgyűlést. Eszerint Szeged egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".A Fidesz helyi szervezete korábban aláírásgyűjtést indított Martin Schulz nyilatkozata miatt.

A politikus sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a szegediek megdöbbenéssel értesültek Martin Schulz egy március végi lapinterjúban megjelent kijelentéséről, mely szerint Szeged egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Haág Zalán közölte, a szegedi önkormányzatot vezető szocialisták és személyesen Botka László polgármester sem adott érdemi választ erre a példátlan nyilatkozatra.

Haág Zalán szegedi KDNP-elnök-frakcióvezető Fotó: Kovács Ferenc/szegedma.hu

Haág Zalán (Fotó: Kovács Ferenc/szegedma.hu)

A képviselő szerint a helybeliek félnek attól, hogy Botka László és a városvezetés arra készül, hogy “politikai vagy más okokból” ellenőrizetlen hátterű és létszámú, a magyar törvényeket nem tisztelő migránstömegeket telepítsen Szegedre.

A politikus ezért a szegedi közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, melyen javasolja, hogy a képviselő-testület utasítsa vissza Martin Schulz nyilatkozatát, deklarálja, hogy az önkormányzat nem kíván Szegedre – sem átmenetileg, sem hosszabb távon – migránsokat betelepíteni, és utasítsa a polgármestert, hogy semmilyen nyilatkozat vagy intézkedéssel ne segítse ezt elő.
A Fidesz helyi szervezete korábban aláírásgyűjtést indított Martin Schulz nyilatkozata miatt.

A szegedi városvezetés az erre reagáló közleményében leszögezte, az EP elnöke tavaly áprilisban a menekülthullám tetőzése előtt járt a csongrádi megyeszékhelyen. A vele készült interjúban úgy említette Szegedet mint az emberséges, humánus, európai viselkedés mintapéldája.

A közlemény szerint minden más magyarázat Szegedhez méltatlan és végtelenül ostoba lejáratási kísérlet. Azt feltételezni, hogy egy város polgármestere “külön alkut” tud kötni – nemzetközi egyezmények ellenére vagy azok figyelembevétele nélkül menekülteket letelepítéséről, nemcsak teljes tájékozatlanságról, hanem “rendkívül primitív rosszindulatról” is tanúskodik – áll a korábbi közleményben.