Nem rokonszenvezik menekült honfitársaival az afgán elnök

Szerinte vissza kellene térniük a polgárháború sújtotta országba, hogy együtt építsék újjá az országot. Felmérések szerint az afgánok nagy többsége nem rokonszenvez vele és kormányával.

Nem érez rokonszenvet az országot hátrahagyó honfitársai iránt Asraf Gáni, és egyúttal felszólította a menekülteket, hogy térjenek haza, és segítsenek a konfliktus sújtotta Afganisztán újjáépítésében.

Az afgán elnök a BBC brit közszolgálati adónak adott, csütörtökön közzétett interjújában hangsúlyozta, hogy egy ország nem marad életben, ha a “legjobbak igyekeznek onnan elmenekülni”.

Minisztere segíti a menekülteknek

A Tolo News afgán hírtelevízió tájékoztatása szerint Szaid Huszein Alemi Balkhi afgán menekültügyi miniszter még vasárnap a parlament előtt azt mondta, hogy az európai tisztségviselőkkel folytatott megbeszélései során sikerült megakadályoznia legalább 100 ezer afgán menekült kiutasítását európai országokból.

Friba Hamid 30 éves afgán rendőrnő (j2) társaival a nemzetközi nőnap alkalmából a róla mintázott falfestmény befejező munkálatai közben a főváros, Kabul egyik rendőrőrsének bejáratánál 2016. március 8-án. (MTI/AP/Rahmat Gul)

A tárcavezető információi szerint tavaly 250 ezer afgán keresett menedéket külföldön. Közülük mintegy 180 ezren Európát, azon belül is elsősorban Németországot választották.

Balkhi arra kérte Európát, hogy legyen tekintettel a 28 millió lakosú ország romló biztonsági helyzetére, és ne utasítsa ki az afgán menedékkérőket.

Az afgánok nagy többsége nem szereti Afganisztánt

A BBG-Gallup nemrég készült felmérése szerint az afgánok csaknem 69 százaléka mondta azt, hogy élete rosszabbra fordult tavaly. A megkérdezettek 81 százaléka elégedetlen a kormánnyal, 76 százalék pedig magával Asraf Gánival.

Tavaly több mint 11 ezer civil vesztette életét vagy sebesült meg a közép-ázsiai országban, közülük minden negyedik gyerek volt. Az Egyesült Államok vezette, 14 évvel ezelőtti invázió óta nem volt ilyen magas a civil áldozatok száma.

Az ország problémáinak sorában a tálib szélsőségesek tevékenysége mellett megtalálni a magas munkanélküliséget és a gazdasági teljesítmény visszaesését is.