Bakondi: Magyarországon nincs terrorfenyegetés

Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, a helyzet tisztázásáig a kormány helyesnek látta bevezetni a 2-es készültséget, amelyet akkor lehet elrendelni, ha ellenőrzött, vagy részben ellenőrzött információk szerint kockázatnak van kitéve az ország.

Bakondi György szerint a keddi brüsszeli terrortámadás nem Salah Abdeslam elfogásának a megtorlása volt. A támadás nagysága, a kiválasztott célpontok – nem soft célpontok voltak, hanem az átlagosnál nagyobb védelemmel rendelkező reptér és metró – , a nagy teljesítményű robbanóanyag használata, valamint az öngyilkos merénylők közreműködése olyan fokú szervezettséget és logisztikát igényel, ami alapján kizárható hogy hirtelen elhatározásból vitték véghez a merényletet – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A felderítést pedig nehezíti, hogy a terrorista szervezetek “mély konspirációban” működnek, kvázi titkosszolgálati módszereket alkalmazva.

A belbiztonsági főtanácsadó szólt arról, hogy beigazolódtak azok a kormányzati prognózisok, amelyek szerint a tömeges illegális migráció közbiztonsági válsághelyzetet idéz elő és nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ezért az ellenőrzés nélküli beáramlást meg kell szüntetni.