Lemondott a brit munkaügyi miniszter

Bejelentette lemondását péntek este Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter a tárcáját érintő költségvetési kiadáscsökkentési tervek miatt.

Duncan Smith a távozását bejelentő, David Cameron miniszterelnöknek írt levelében “védhetetlennek” nevezte a szigorítási terveket, amelyeket a héten George Osborne pénzügyminiszter terjesztett elő az alsóházban a 2016-2017-es pénzügyi évre szóló költségvetési tervezet részeként.

Az előterjesztés szerint a kormány szigorítaná a fogyatékkal élőknek járó állami támogatás jogosultsági elbírálásának rendszerét, a következő négy évben évi egymilliárd font (400 milliárd forint) megtakarítást remélve a programtól.

A szigorítást a kormányzó Konzervatív Párton belül is komoly felzúdulás fogadta, és eddig az alsóházi tory frakció kéttucatnyi tagja jelezte, hogy szembefordul a tervvel. Ennyi ellenszavazat elég lenne a kormány tervének meghiúsításához.

Duncan Smith 2001 és 2003 között a Konzervatív Párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje volt, és a párt legbefolyásosabb veteránjai közé tartozik.

Személyében a jelenlegi konzervatív kabinet egyik leginkább EU-szkeptikus tagja távozik a kormányból. Duncan Smith az egyik frontembere annak a konzervatív tábornak, amelynek tagjai a kormány álláspontjával szembefordulva Nagy-Britannia EU-tagságának feladásáért kampányolnak az uniós tagságról június 23-ára kiírt népszavazás kampányában.

A BBC péntek este idézett kormányzati forrásai szerint valójában ez lehetett a meghatározó tényező abban, hogy Iain Duncan Smith lemondott miniszteri tisztségéről, mert egyébként a fogyatékkal élőknek járó szociális ellátások szigorításának kérdésében – amelyet a politikus távozása hivatalos okaként megjelölt – a nap folyamán már tapasztalható volt elmozdulás a kompromisszum felé a kormány és a lázongó tory képviselők között.

Duncan Smith a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: Nagy-Britannia “nagyot lépne a fény felé”, ha távozna az Európai Unióból, mivel szerinte az EU nem gazdasági, hanem jóval inkább politikai képződmény, amelyet a migrációs válság miatt az összeomlás veszélye fenyeget.

A politikus e kijelentésével nyíltan szembefordult a brit kormányfővel. David Cameron ugyanis ugyanabban a BBC-műsorban néhány perccel korábban azt mondta, hogy “ugrás lenne a sötétbe” a távozás az unióból.