Ausztrália ünnepel: 600 napja nem érkezett hozzájuk menekülthajó

Életmentő döntésnek nevezte az ausztrál kormány 2013-ban bevezetett bevándorlás-ellenes politikai intézkedéssorozatát, amellyel megakadályozták, hogy menedékkérőkkel teli csónakok kössenek ki partjaikon.

Pénteken lesz 600 napja, hogy menekülteket szállító hajó érte el az ausztrál partokat – írja a Sky News brit hírportál.

Csaknem 700 ember belépését akadályozta meg Ausztrália a 2013. szeptemberében bevezetett Szuverén Határok Missziójával, amely gyakorlatilag kiszélesíti az ausztrál parti őrség jogkörét, így önkényesen visszaküldhetik vagy csendes-óceáni menekülttáborokba irányíthatják a partjaikat elérő, bevándorlókkal teli hajókat.

A misszió azokra a menekültekre is vonatkozik, akik háború sújtotta országokból indultak el és érvényes iratokkal rendelkeznek.

A konzervatív kormány szerint ezek az intézkedések több ezer ember életét menthették meg, hiszen 2008. és 2013. között legalább 1200-an vesztek a tengerbe az ausztrál partok elérésének reményében.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter szerint a 600 napos fordulópont még jobban megszilárdítja majd az ország migrációs politikáját, és személyes sikernek könyvelte el a 698 migránst szállító 25 hajó visszafordítását.

Illusztrálió (Fotó: EPA/KAY NIETFELD)

Illusztrálió (Fotó: EPA/KAY NIETFELD)

Több emberjogi csoport azonban súlyos kritikákkal illeti a misszió közvetlen következményeit, hiszen a bevándorlókat szállító csempészek olykor pénzt kaptak a parti őrségtől a hajó megfordításáért. A közeli menekülttáborok körülményeit és kockázatosnak nevezték, főleg a gyermekeket ért trauma hosszútávú hatási miatt.