Tóbiás: a sajtószabadság megmutatja a társadalom állapotát

Az MSZP elnöke szerint nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül, sem szabad társadalom szabad sajtó nélkül, a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát.

Tóbiás József akkor beszélt erről kedden Budapesten, amikor átadta az MSZP pártalapítványa által odaítélt Szabad Sajtó Díjat Bombera Krisztina televíziós újságírónak, Galkó Balázs színművésznek és Klecska Ernő újságírónak az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója alkalmából kedden Budapesten.

Az ellenzéki párt vezetője köszöntőjében kiemelte: a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát, és ma semmi ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére. Nem a létező, hanem az óhajtott sajtószabadságot ünnepeljük – fogalmazott Tóbiás József, arra figyelmeztetve, a közmédia “habonyosodik”, a TV2 “vajnásodik”.

A Fidesz nagyrészt ellehetetlenítette a sajtónak azt a részét, amely nem szolgálja ki. De ez a világ nem tart örökké, innen lehet csúnyán bukni – jelentette ki a szocialista politikus.

Szerinte a kormánypárt, amely régen liberális volt, előbb konzervatív, majd mára populista lett és saját régi önmaga ellen harcol. Látni, ahogy megfojtja saját korábbi kedvenceit és létrehozza új pártsajtóját, amelyben tilos az önálló gondolat, valódi kérdés, erénnyé vált a hazugság, munkaköri kötelezettséggé a szolgalelkűség – mondta a párt elnöke.

Tóbiás József a kedd délutánra meghirdetett pedagógustüntetés kapcsán a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a tanárok nemcsak önmagukért, hanem a többi iskolai dolgozóért, a gyerekekért, a szülőkért, a jövőért tüntetnek.

A civil szféra kapcsán a szocialista politikus azt emelte ki: meg kell szólítani a társadalmat, türelmesnek kell lenni, nem elfoglalni, hanem megérteni. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a 2002-es választási veresége után létrehozta a polgári köröket, ám ez a törekvés a Civil Összefogás Fórummal a civilség otromba paródiájává vált. “Nem lesz itt már békemenet” – vélekedett a szocialista politikus.

A díjazottak közül Bombera Krisztina jelenleg az ATV műsorvezetője, az ELTE angol-amerikanisztika szakát, majd a jogi karon végzett.

Galkó Balázs színművész 1970-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, tagja volt a Nemzeti Színház és a 25. Színház társulatának, játszott Szolnokon, Kecskeméten, Miskolcon, létrehozója és meghatározó részvevője a Művészetek Völgyének, jelenleg szabadúszó.

Klecska Ernő a Fejér Megyei Hírlap újságírója, lapszerkesztője, végzettsége szerint villamosmérnök és mérnök közgazdász.

A díjátadó néhány tucatnyi résztvevője között volt Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Horváth Csaba fővárosi szocialista politikus, Molnár Gyula korábbi szocialista országgyűlési képviselő, Újbuda volt polgármestere, Baja Ferenc volt szocialista országgyűlési képviselő, miniszter.