Nógrádi: Erőszakot szülhet, ha nem lesz megállapodás az EU-török csúcson

A "beszorult" menekültek várják a csodát, de ha nem születik megállapodás a közelgő csúcson, erőszakra lehet számítani - mondta Nógrádi György az M1 aktuális csatornán.

Az angolok “lefölöznék az elitet”

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a morál oldaláról tiszteletre méltónak mondta Justin Welby, Canterbury érsekének nyilatkozatát, ugyanakkor hozzátette, nincs kormányzati hatalma.

Az anglikán egyház első számú vallási vezetője szerint felháborító az a tendencia, hogy rasszistának bélyegzik azokat, akik aggályokat fogalmaznak meg a bevándorlással szemben. Nógrádi György hozzátette, hogy különben Európa döntő része ma rasszista lenne, mivel senki nem várja a migránsokat.

Hivatalos belügyi statisztikák minden országban kimutatták, hogy a migránsok bűncselekmények sokaságát követik el, nem képesek az integrációra – emelte ki a szakértő.

Justin Welby burkoltan bírálta a menekültválságra adott brit kormányzati választ, és “rendkívülinek” nevezte Németország erőfeszítéseit, kiemelve, hogy a németek csak tavaly 1,1 millió menekültet fogadtak. Nógrádi György szerint azonban elképzelhetetlen, hogy Nagy-Britannia befogadna közel egymillió migránst, akivel nem tud mit kezdeni.

Az anglikán egyház vezetője szerint “igen soványnak hangzik” az a terv, amelynek alapján Nagy-Britannia öt év alatt összesen 20 ezer szíriai menekültet fogad be a konfliktusövezettel határos országok menekülttáboraiból. Ez azt jelentené, hogy Anglia nem a migránsokat engedné be az országba, hanem „lefölöznék az elitet” a brit gazdasági érdekeket szem előtt tartva, ez Európai oldalról teljesen elvtelen – mondta a szakértő.

Miért nem számolja fel Európa az embercsempészetet?

A szerb-horvát határnál, a működő balkáni zár miatt „beragadt” legalább ezer menekült. A szakértő szerint erőszakra lehet majd számítani mind a két oldalon, hanem lesz megállapodás az EU-török csúcson. Ezért volt logikus lépés, hogy Magyarország megerősített a határ védelmét – fűzte hozzá.

Nógrádi György szerint szükséges kimondani azt is, hogy ezek a migránsok Európa leggazdagabb országaiba hajlandóak csupán menni. Nevetségesnek minősítette, hogy Európa nem tudja felszámolni az évek óta zajló embercsempészetet, amihez mindössze politikai akaratra lenne szükség.

Megjegyezte, hogy az olasz és az orosz maffiától az albánok vették át az egyik vezető szerepet, közel egymillió albánt juttattak feketén Nyugat-Európába. A szakértő elmondta, hogy az albánok működtetik a kábítószer-kereskedelmet is, amelyből évente nettó 15 milliárd euró hasznuk van.

A görög-macedón határnak kulcsszerepe van

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a kulcs biztonság szempontjából a görög-macedón határ. Szerinte lehetetlen ellenőrizni, hogy a menekülteknek valóban elfogyott-e a pénzük. „Olyan menekültet még nem láttam, aki azt mondta volna, hogy van még több ezer eurója.”

Szerencse kérdése, hogy eddig nem tört ki nagy járvány Európában, bárki behozhat olyan betegséget, amire Európa nincs felkészülve – magyarázta. Senki nem vizsgálja meg azokat, akik idejönnek, ez elképesztő felelőtlenség – tette hozzá.

“Most mindenki a csodára vár. A görög-macedón határnál lévő menekültek az EU-török csúcs eredményére várnak. Ha nem lesz megállapodás erőszak lesz. Új fejleményekre számíthatunk, olyan dolgok történnek majd, amiről ma egyetlen politikus sem hajlandó beszélni.”