Orbán Viktor: megállapodás született a határok lezárásáról

Vége van annak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni, az uniós vezetők döntöttek: le kell zárni az embercsempész útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben újságíróknak az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóját követően kedd hajnalban.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint eredményre vezetett a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés, a Brüsszelben elfogadott uniós megállapodás szövege kimondja: egy korszak befejeződött, a Nyugat-Balkánon keresztül vezető migrációs útvonalakat mostantól lezártuk.

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-török csúcson. EPA/OLIVIER HOSLET

Orbán Viktor miniszterelnök az EU-török csúcson. EPA/OLIVIER HOSLET

A megállapodás értelmében az embercsempészek üzleti modelljét meg kívánják törni, ami azt jelenti, hogy ők “hiába is állapodnak meg a migránsokkal, nem fogják tudni teljesíteni a vállalásaikat, mert nem engedjük a migránsokat keresztülvonulni a Balkánon” – fogalmazott a miniszterelnök. Ez nehéz helyzetet idéz elő Görögországban, hiszen nagyon sokan ott ragadtak és ott ragadnak, ezért az uniós tagállami vezetők azt vállalták, hogy segítenek Görögországnak a megnövekedett terhek viselésében.

Nincs megállapodás a törökökkel

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy nem született megállapodás a törökökkel, mivel ők négy nagyon nehéz kérdéskört érintő javaslattal álltak elő. Az uniós tagországok vezetői úgy ítélték meg, hogy azok túlságosan nehéz kérdések ahhoz, hogy egy délután alatt igent vagy nemet lehessen rájuk mondani. Ezért felhatalmazták Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy folytasson tárgyalásokat Törökországgal arról a javaslatról, amelyet a hétfői tárgyaláson előterjesztettek.

Orbán Viktor elmondta, meghatároztak néhány olyan elvet, amelyek a tárgyalások kiindulópontjai lehetnek. A tárgyalások eredményeiről a következő, jövő heti uniós csúcsértekezleten egyeztethetnek a tagországok vezetői.

A török megállapodás részleteiről Orbán Viktor újságíró kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország élesen ellenzi azt az EU-Törökország megállapodás szövegében szereplő utalást, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába. Szlovákiával közösen jogfenntartó nyilatkozatot tett Magyarország, amelyben kimondták, hogy a szöveget nem tudják támogatni. Ennek oka az, hogy perlik az unió korábbi döntését, amely a migránsok áthelyezésére vonatkozik.

Magyarország továbbra sem ért egyet a kötelező betelepítési kvóta egyetlen eddig elfogadott módszerével sem, ezért támogatta azt a lengyel indítványt is, amely kimondja: semmilyen megállapodás a törökökkel nem eredményezheti azt, hogy az eddigi áttelepítési, áthelyezési és betelepítési mennyiségen felül újabb kötelezettségek jöhetnének létre – közölte Orbán Viktor.

Tusk: az Európába irányuló illegális migráció napjai véget értek

Véget értek az Európába irányuló illegális migráció napjai, Törökország vissza fogja fogadni az országból illegálisan Európába induló migránsokat, akiket a török partoknál tartóztatnak fel – hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke keddre virradóra, az uniós és török vezetők között rendkívüli brüsszeli migrációs csúcstalálkozót követően.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. EPA/OLIVIER HOSLET

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. EPA/OLIVIER HOSLET

Az Égei-tengeren átkelő menekültek visszafogadásáról szóló kötelezettségvállalást Ahmet Davutoglu török kormányfő is megerősítette a Donald Tuskkal és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Juncker: a menekültek kizárólag törvényes úton juthatnak majd Európába 

Valódi változást fog hozni az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján született megállapodás, a jövőben a menekültek kizárólag törvényes úton juthatnak majd Európába – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke keddre virradó éjszaka.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.  EPA/LAURENT DUBRULE

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. EPA/LAURENT DUBRULE

Juncker sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az új egyezmény nyomán, amelynek értelmében Törökország visszafogadja az onnan illegálisan Európába induló migránsokat, sikerül majd megtörni az embercsempészek “üzleti modelljét”.

A bizottsági elnök kijelentette, nem lesz értelme annak, hogy a menekültek fizessenek a bűnözőknek az átkelésért. Mint mondta, amennyiben ezt teszik, úgyis hamar visszaviszik őket Törökországba és az európai áttelepítésre várók listájának a végére kerülnek.

Jean-Claude Juncker emellett kiemelte, a migrációs válság kezelésében az egyoldalú megközelítés nem vezet megoldásra.

Merkel: az uniós vezetők támogatják a török tervezet főbb vonalait

Az uniós vezetők támogatják a migrációs válság kezelését célzó török javaslatok főbb vonalait – közölte Angela Merkel német kancellár keddre virradó éjszaka, az Európai Unió és Törökország között lezajlott rendkívüli brüsszeli migrációs csúcstalálkozót követően.

Angela Merkel német kancellár. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Angela Merkel német kancellár. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Angela Merkel sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította az Ahmet Davutoglu török miniszterelnök által előterjesztett tervezetet, és leszögezte, a cél, hogy sikerüljön szabályozott bevándorlássá alakítani az illegális migrációt.

A német kancellár arról is beszámolt, hogy a találkozón a Zaman ellenzéki török médiacsoport állami ellenőrzés alá helyezéséről is beszéltek, és hangsúlyozták a sajtószabadság fontosságát.

Hollande: csak a kritériumok betartásával lehetséges a vízumkötelezettség eltörlése

Kizárólag akkor lehetséges a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése június végéig, ha Ankara megfelel a vonatkozó előírások mindegyikének – emelte ki Francois Hollande francia államfő kedd hajnalban az Európai Unió és Törökország közötti rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozót követően.

05200130

A hétfő délután előterjesztett török javaslat értelmében Ankara további hárommilliárd eurót kér 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások és az uniós vízummentesség felgyorsítását kéri.

Törökország uniós felvételéről Francois Hollande azt mondta, hogy “addig még hosszú az út”, az EU által nyújtott pénzügyi támogatás megnövelésének kérdéséről szólva pedig kifejtette, hogy az lehetséges, de csak 2018 után.